Presude za požar u "Laundžu"

B92 27.11.2008 19:55
Presude za požar u "Laundžu"


U novosadskom Okružnom sudu izrečene su presuda okrivljenima za izazivanje požara u kafiću "Laundž", u kome je živote izgubilo osmoro mladih.
Prvooptuženi Miloš Malešev osuđen je za izazivanje požara u kafeu ''Laundž'' na 12 godina zatvora, dok su vlasnici tog lokala Tamaš Kolar i Srđan Bovan osuđeni na po 10 godina. Na pet godina zatvora osuđen je Bojan Kulačanin, zbog pomaganja Maleševu nakon požara.

Advokati svih osuđenih su najavili žalbe Vrhovnom sudu zbog toga što se na optužnici ne nalaze inspektori zaduženi za protivpožarnu zaštitu.

Prvooptuženi Malešev tereti se da je upaljačem zapalio jamboliju u
hodniku “Laundža” i da se požar kasnije proširio na čitav lokal. Drugooptuženi Bojan Kulačanin tereti se za pomaganje Maleševu posle izvršenja krivičnog dela, dok se vlasnik lokala Tamaš Kolar i konobar Srđan Bovan terete da nisu preduzeli sve potrebne mere za zaštitu od požara.

Advokati otuženih tražili su u završnoj reči oslobađajuće presude za svoje branjenike.

Branilac Maleševa, Đorđe Nedeljkov, naveo je da je njegov klijent izazvao požar u nesvesnom nehatu, jer nije znao da je jambolija jako zapaljiva, dok je advokat Kulačanina, Ljubomir Apro izjavio, između ostalog, da je Kulačanin aktivno gasio požar. Posle te izjave porodice žrtava su, vidno nezadovoljne, izašle iz sudnice.

Vlasnik lokala Tamoš Kolar i konobar Srđan Bovan rekli su da su preduzeli sve da do
požara ne dođe i da nisu krivi, a njihovi branioci ocenili su da su oni optuženi za isto delo kao i Malešev zbog toga što su potrebni žrtveni jarci, jer tužilac nije smeo da podigne optužnicu protiv inspekcije i MUP-a.

Zastupnik oštećenih porodica Slobodan Beljanski izrazio je protest što u optužnici nema nikog iz nadležnih inspekcija, koje su morale da znaju o kakvom se lokalu radi.

Presude će danas biti izrečene u podne, u Okružnom sudu u Novom Sadu. Međutim, posle dosadašnjih nezvaničnih izjava aktera ovog procesa, može se očekivati da se današnjom presudom za nesreću u “Laundžu” neće okončati već da će preći na više sudske instance.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak