Teški rezovi u evropskoj auto-industriji

Politika 27.11.2008 18:48
Preti otkaz za 8.000 zaposlenih

Preti otkaz za 8.000 zaposlenih


Posle Detroita, pred velikim nevoljama i svi drugi proizvođači automobila, uključujući i veliki MercedesTo što je „velika trojka” iz Detroita, centra američke automobilske industrije, pred bankrotom nije, kako bi se pomislilo, dobra vest za njihovu globalnu konkurenciju. Posrtanje Dženeral motorsa, Forda i Krajslera možda bi Tojotu, Folksvagen, Be-Em-Ve, Dajmler ili Fijat obradovalo u nekim drugim okolnostima, ali s obzirom na to da je finansijska kriza poprimila globalne dimenzije, svi odjednom otkrivaju da su u istom, bušnom čamcu.

Dok je u Americi u oktobru prodaja automobila opala čak 32 odsto, u Evropi je potražnja smanjena oko 15 odsto. Svakako manje dramatično, ali i dalje veoma ozbiljno.

MUKE FOLKSVAGENA: „Nemačka auto-industrija gleda u provaliju”, dramatično poručuje „Špigl”, koji detaljno opisuje muke perjanica tamošnje proizvodnje četvorotočkaša, od čije stabilnosti zavise milioni radnih mesta.

„Nikad nismo videli ovakvu vrstu krize”, citira navedeni magazin Martina Vintekorna, čelnika Folksvagen grupe koji poručuje da neće biti moguće da se izbegnu „teški rezovi” i „bolne mere”.

Folksvagen, najveći evropski proizvođač, pri tom je u nešto boljoj poziciji od drugih iz nemačkog auto-esnafa, Dajmlera („mercedes”) i Be-Em-Vea. Između ostalog, Folksvagen je u boljoj poziciji i zbog vlasničke strukture (ima dva glavna akcionara – Porše i saveznu državu Donju Saksoniju), što mu omogućava da planira na duže staze, a da ne brine samo o kratkoročnoj profitabilnosti.

Folksvagen zapošljava oko 330.000 ljudi, što je sada problem, s obzirom na prognozu da će bar u sledeće dve godine prodaja stagnirati. Očekuje se zato da će otpuštanja biti neizbežna: na udaru bi prvo moglo da bude 18.000 zaposlenih na određeno vreme i oko 25.000 honoraraca.

Be-Em-Ve je u još težoj situaciji. Ambiciozni planovi da se u kategoriji „premijum” modela pretekne Dajmler izgleda da će biti odloženi za neka bolja vremena. Taj proizvođač iz Minhena suočen je, uz to, i sa cenom koju mora da plati zbog strateškog izbora da ima ponudu modela u svakom segmentu. Konkretno, reč je o „seriji 1”, koja se takmiči u „golf” kategoriji, ali koja se ni izdaleka ne proizvodi tako ekonomično kao najpopularniji evropski auto C-klase.

Be-Em-Ve će, inače, svoj platni spisak uskoro skratiti za oko 8.000 imena.

KRIZU OSEĆAJU I U DAJMLERU: Proizvođač iz Štutgarta se suočava sa drastičnim padom tražnje kako na prekomorskim, tako i na evropskom tržištu. Za razliku od Folksvagena, akcije Dajmlera su svakodnevno na berzi: kompanija mora u svakom kvartalu da pokaže dobre rezultate da bi očuvala njihovu vrednost i sprečila da bude kupljena od nekog velikog a nepoželjnog investitora. To je u koliziji sa potrebom da se razvoj planira na duže staze. Šef Dajmlera Dajter Zeč je pesimista. „Špigl” navodi njegove reči da je u pitanju „najveća kriza u industriji od Drugog svetskog rata”. Konkretno, sa traka će u 2009. sići oko 150.000 vozila manje nego što je prvobitno planirano.

POMOĆ DRŽAVE: Kao i u slučaju spasavanja Detroita, spas od države se traži i u Evropi.

Opel, nemačka filijala Dženeral motorsa, zatražio je od vlade u Berlinu milijardu evra kreditnih garancija da bi opstao.

Jaguar-Rover, koji je početkom ove godine prešao u vlasništvo indijskog „Tate”, zatražio je za trećinu manju svotu od Opelove od britanske vlade. Odgovora još nema.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi nije, međutim, čekao da se takva pomoć zatraži: sam je najavio „prilično masivan” plan za „žrtve ekonomske krize”, među kojima su, po njemu, glavne automobilska i građevinska industrija. Od automobila u Francuskoj zavisi inače deset odsto radnih mesta, a poslednjih meseci odande dolaze vesti o privremenom zaustavljanju proizvodnih traka zbog smanjene prodaje. Detalji Sarkozijevog plana biće obelodanjeni za desetak dana.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak