Izveštaj Haškog tužioca najpozitivniji do sada, Mladić i Hadžić i dalje najveći problem

RTV 27.11.2008 18:38
Izveštaj Haškog tužioca najpozitivniji do sada, Mladić i Hadžić i dalje najveći problem


Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ocenio je da je Srbija ostvarila značajan napredak u saradnji s Tribunalom, ali i ukazao da hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića ostaje "najkritičnija oblast"."Tokom perioda obuhvaćenog izveštajem, Srbija je ostvarila značajan napredak u saradnji sa Kancelarijom tužioca", naveo je Bramerc u izveštaju o saradnji Srbije sa Tribunalom u koji je imala uvid agencija Beta.

U izveštaju koji bi trebalo da predstavi u Savetu bezbednosti UN 12. decembra Bramerc je ukazao da "najkritičnija oblast saradnje ostaje hapšenje begunaca".

Bramerc ističe da su "Ratko Mladić i Goran Hadžić i dalje u bekstvu".

"Agencije zadužene za potragu za beguncima pojačale su napore i sada vode mnogo aktivnije i šire operacije potrage za beguncima i njihovim mrežama podrške", naveo je Bramerc.

Haški tužilac je takođe ukazao da su poboljšani "planiranje i koordinacija između različitih bezbednosnih službi koja je u prošlosti bila problematična".

"Međutim, rad sadašnjih vlasti je iskomplikovana potrebom da se prevaziđu propusti prethodnog rukovodstva civilnih bezbednosnih službi, posebno njihovog propusta da analiziraju i deluju na osnovu dobijenih informacija", ističe Bramerc.

Tužilac je naveo da su mu srpske vlasti tokom poslednje posete Beogradu 17. i 18. novembra predstavile operativne planove za lociranje i hapšenje begunaca.

"Ako bi se ti planovi uspešno primenili, pojačao analitički kapacitet i zadržala neophodna politička podrška, dodatni rezultati bi mogli da budu postignuti", ocenio je Bramerc i dodao da će tužilaštvo nastaviti tesnu saradnju sa vlastima "u nadi da će narednih meseci biti postignuti pozitivniji rezultati".

Bramerc je istakao značajan doprinost Saveta za nacionalnu bezbednost i Akcionog tima u potrazi za beguncima. Hapšenje Stojana Župljanina i Radovana Karadžića je ocenio kao "važnu prekretnicu u saradnji Srbije sa Kancelarijom tužioca".

"Hapšenja su izvršile vlasti Srbije i predstavljaju rezultat poboljšane saradnje političkih i pravosudnih vlasti i bezbednosnih službi", navodi se u izveštaju.

Ocenjujući da je saradnja Srbije po pitanju pristupa arhivama i dokumentima "generalno poboljšana", Bramerc je istakao da je u tome ključnu ulogu imao Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak