Magacin duvana posjećivali crnogorski specijalci

Dan 27.11.2008 17:32
Magacin duvana posjećivali crnogorski specijalci


Bivši finansijski policajci svjedočili su juče pred Specijalnim sudom u nastavku suđenja kriminalnoj grupi Stanka Subotića Caneta, optuženoj za šverc cigareta, kako su zarobljeni prilikom pokušaja kontrole magacina sa cigaretama i držani pod prijetnjom oružjem.Finansijski policajac Miroslav Uzelac svjedočio je da su u noći između 9. i 10. oktobra 1996. njega i njegovog kolegu u Rumenci zarobili naoružani ljudi i zatvorili ih u prostoriju pored magacina, a da su kasnije u tu prostoriju dovođeni i drugi finansijski policajci koji su krenuli u kontrolu magacina, ukupno njih sedmorica.
“Magacin je bio osvijetljen i zaprepastio sam se kada sam vidio koliko je cigareta unutra. Pitao sam kolegu šta ćemo mi ovdje bez policije, a onda su na nas nasrnula trojica naoružanih ljudi, vikali su, šutirali nas i odveli nas u neku prostoriju i zaprijetili nam da ne pravimo nagle pokrete jer će nas likvidirati”, rekao je Uzelac.
Svjedok je među optuženima prepoznao Luku Nenadića, optuženog za nezakonito lišavanje slobode uz upotrebu sile, a optuženi je naveo da svjedoka nikada nije vidio.
Uzelac je rekao da su se cijele noći čuli kamioni koji su dolazili i odlazili, a da su oko podne sljedećeg dana, kada su pobjegli iz te prostorije, vidjeli prazan magacin i iščupane telefonske kablove u portirnici magacina i da su im ključevi od službenih automobila ukradeni, pa su se u Novi Sad vratili autobusom.
“Bilo mi je čudno što za takvu akciju nijesmo imali asistenciju policije, koju smo imali i za obične kontrole tezgi na pijacama. Bila je to amaterska akcija finansijske policije, kojom je rukovodio Mirko Ugin, iz Beograda, koji je kasnije napredovao u službi”, rekao je Uzelac.
Uzelac je naveo da se za taj slučaj zainteresovao inspektor Bogdan Pušić, kome su zarobljeni finansijski policajci poslije mjesec dana dali izjavu, i da je istom inspektoru izjavu davao i krajem 2000. godine i 2003. godine, u Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala.
Finansijski policajac Dušan Vlahović svjedočio je da je prije nego što je zatvoren u prostoriju sa ostalim kolegama kod magacina vidio Žiku Jovanovića Crnogorca iz Jedinice za specijalne operacije, za kojeg je rekao da “nema veze sa slučajem, nego je došao u posjetu”.
Sudija Milena Rašić pitala je svjedoka kako je to Jovanović “došao baš u posjetu magacinu”, na šta je Vlahović odgovorio da je “stekao takav utisak”. Vlahović je takođe prepoznao optuženog Nenadića i naveo da je on učestvovao u “zadržavanju”.
Vlahović je naveo da se kasnije raspitivao “o čemu se radi” u vojnoj bezbjednosti, gdje je imao veze jer je “ranije radio u narodnoj odbrani”, ali da mu je tamo rečno da “sve zaboravi i da se više ne raspituje”.
“Tada sam bio u opoziciji i znao sam da je sve to obračun unutar Socijalističke partije Srbije, jer su se u skupštini posvađali tadašnji direktor Uprave prihoda Mirko Kulić i šef carine (optuženi) Mihalj Kertes, pa je Kulić tom akcijom Kertesu htio da dokaže da se akcizna roba švercuje”. rekao je Vlahović.
Optuženi Kertes pitao je Vlahovića, koji je bio član Reformista Vojvodine, a sada je u Demokratskoj stranci i radi u vojvođanskom Sekretarijatu za finansije, kakav je trenutno obračun u pitanju i sa kojom strankom vrši vlast, ali je sud zabranio to pitanje.
Finansijski inspektor Živko Makarić svjedočio je da je mjesec dana prije “zadržavanja” njegovih kolega u magacinu u Rumenci vidio 15 kamiona sa stranim tablicama koji su čekali na istovar cigareta, koje su sa druge strane magacina istovremeno tovarene u manje kamione koji su, kako je naveo, vjerovatno pripadali kupcima cigareta.
Suđenje će biti nastavljeno danas, kada bi trebalo da svjedoči Kulić.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak