Krišto ode, šta je sa ostalima?

Alo 27.11.2008 17:19
Krišto ode, šta je sa ostalima?


Direktor Aerodroma „Nikola Tesla“ Bojan Krišto podneo je juče ostavku na ovu funkciju nakon što je obelodanjeno da je nenamenski sebi dodelio bonus zaradu od preko 800.000 dinara, te da su bonuse primili i njegovi najbližu saradnici.Međutim, kako se odmotava klupko oko isplate enormnih iznosa rukovodiocima Aerodroma, postaje jasnije da je u tu aferu, barem indirektno, upetljano nekoliko stranaka, pa čak i neke opozicione.

Naime, Krišto je, obrazlažući u pismu javnosti, kao razloge ostavke naveo da je plate i bonuse isplaćivao u skladu sa odlukom o nagrađivanju menadžmenta u zavisnosti od ostvarene dobiti preduzeća, koju je doneo Upravni odbor kompanije. U tome telu su, što postaje jasno uvidom u spisak njegovih članova, i dalje zastupljeni predstavnici gotovo svih stranaka u Srbiji. Ispred Demokratske stranke članovi UO su Vesna Ivić, sada načelnik gradske uprave i bivši šef kabineta v. d. gradonačelnika Beograda. Drugi predstavnik DS-a je Nebojša Andrić, član Izvršnog odbora DS-a, koji slovi za bliskog prijatelja predsednika Srbije i DS-a Borisa Tadića.
U DS-u navode da će biti ispitana odgovornost svih.
- Videćemo ko je odgovoran za sve odluke koje nisu pravnog karaktera. S druge strane, i neke odluke koje možda imaju pravno pokriće i legitimitet, sa stanovišta morala nekada nisu u redu, i u tom smislu onda neka vrsta moralne odgovornosti mora da se snosi, ako ne pravne - kaže portparol DS-a Jelena Trivan.

Potpredsednik DSS-a Miloš Aligrudić izjavio je da će stranka ispitati da li je njihov član Miodrag Milovanović imao učešća u nekorektnoj odluci UO Aerodroma.
- Odluka je verovatno zakonita, ali nekorektna. Ako se u lancu odgovornosti dokaže bilo kakva odgovornost našeg člana, nemamo nameru da ga poštedimo - naveo je on.
Miodrag Stamenković, član UO Aerodroma i potpredsednik NS-a, negirao je juče za „Alo!“ da je UO uopšte doneo tu odluku, kao što je naveo Krišto.
- Ja to nisam potpisao, jedino ako je neko u moje ime. Sutra ćemo na sednici UO raščistiti ovo pitanje - naveo je Stamenković za „Alo!“.
Inače, afera „aerodrom“ i juče je bila glavna tema na sednici Skupštine Srbije. Poslanici opozicije čak su i blokirali rad parlamenta zbog čega je Slavica Đukić-Dejanović, predsednik Skupštine, prekinula sednicu. Nakon konsultacija šefova poslaničkih grupa sednica je nastavljena, ali je i u većem delu popodnevne rasprave dominirala tema visine zarada čelnika javnih preduzeća.
 

Vlada analizira plate u državnim firmama

Vlada Srbije obavestila je juče Skupštinu Srbije da se priprema analiza visine primanja u javnim preduzećima. U pismu koje je generalni sekretar Vlade Tamara Stojčević uputila predsedniku Skupštine Srbije Slavici Đukić-Dejanović navodi se da će Vlada obaviti analizu visine ukupnih primanja organa poslovođenja u javnim preduzećima kako bi utvrdila da li su ta primanja određivana i isplaćivana u skladu sa pozitivnim propisima.
- Obaveštavam vas da je Vlada utvrdila merila za određivanje naknada za rad članova upravljanja i nadzora javnih preduzeća i zavisnim društvima kapitala čiji su osnivači ta javna preduzeća, a u toku je rad na utvrđivanju merila za određivanje visine primanja organa poslovođenja, odnosno rukovođenja u javnim preduzećima - navodi se u pismu.
 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak