Kako se leči guščija koža

Lepo i Zdravo 27.11.2008 16:17
Kako se leči guščija koža


Keratosis pilaris ili termin odomaćen u našem jeziku kao guščija koža vrlo se često sreće, a karakteriše ga pojava orožalih čepova na koži najčešće na spoljašnjoj i zadnjoj strani nadlaktica i nešto ređe na butinama i na telu osim zona šaka i stopala. Promene na licu su znatno ređe.- Istraživanja pokazuju da se procenat ljudi koji imaju problema sa guščijom kožom kreće od oko 40 do 80 odsto - objašnjava dr Jasmina Kozarev, dermatolog i alergolog.

Vrste
Postoji nekoliko tipova guščije kože:
Keratosis pilaris rubra - u vidu crvenih inflamiranih keratotičnih čepića izvodnih kanala dlake.
Keratosis pilaris alba u vidu beličastih čepića izvodnih kanala dlake.
Keratosis pilaris rubra faciei u vidu rušičastog raša na licu.
Karaktersitično je da mnoge osobe koje imaju blage forme ovog oboljenja tome ne pridaju značaj, ali teže forme dovode do tegoba i vrlo se često mogu zameniti aknoznim promenama.

Zašto se javlja
Guščija koža se javlja kao posledica ekscesa keratina, proteina kože, koji se akumulira u folikulu dlake formirajući tvrdi čep u procesu koji se zove hiperkeratinizacija. Iako je u većini slučajeva samo estetski problem, nekada formiranje suvih keratotičnih čepića izaziva svrab. Osobe sa guščijom kožom pogoršanje tegoba primećuju uglavnom u hladnim jesenjim i zimskim mesecima zbor smanjene vlažnosti vazduha. Mnoge lezije u sebi sadrže urasle dlačice kao posledicu zapušavanja izvodnog kanala dlake keratotičnim čepom. Umesto normalnog rasta dlake, često dlačica inkapsulira, te se nekada u procesu uklanjanja urasle dlačice može desiti i ožiljavanje. Alergija na hranu, posebno netolerancija na gluten, prema nekim autorima, pogoršava pilarnu keratozu, kao i sva stanja koja dovode do pojave ekstremne suvoće kože.

Lečenje
Definitivnog lečenja guščije kože nema. Tretman je usmeren na minimizaciju tegoba. Stanje se obično popravlja sa starenjem, a promene kod retkih osoba mogu nekada potpuno nestati u kasnoj životnoj dobi. Preporučuju se tretmani koji se tokom života manje ili više ponavljaju, tipa eksfolijacije (pilinga) - ?microaluderm gel?, primene intenzivnih preparata za vlaženje sa ureom ?linoderma mleko?, retinola i medicinskih emulzija sa alfa i beta hidroksi kiselinama. Kupke u prirodnim uljima tipa ?linoderma ulja? dovode do kozmetičkog poboljšanja kao i umereno izlaganje sunčevom zračenju. U slučaju nedostatka vitamina A, korisna je njegova kontrolisana oralna primena. Primena niskopotentnih kortikosteroidnih preparata se preporučuje kod pilarne keratoze sa znacima inflamacije, a zapaljenje se obično redukuje već posle sedmodnevne terapije. Intenzivno češanje, promena ili nošenje tesne odeće koja iritira i steže zonu kože zahvaćenu pilarnom keratozom, ponekad se komplikuje sekundarnom bakterijskom infekcijom koja dovodi do pojave hiperpigmentacija i pojave sitnih ožiljaka.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak