Poskupljuje sve osim hleba i mleka

Press 27.11.2008 16:40
Kriza... Slabljenje dinara diže cene proizvoda

Kriza... Slabljenje dinara diže cene proizvoda


Slabljenje dinara u odnosu na evro nateraće proizvođače i trgovce da podignu cene većine osnovnih namirnicaU Srbiji će u sledećih desetak dana početi veliki talas poskupljenja! Kako za Press najavljuju trgovci, poskupeće većina proizvoda u proseku za 10 odsto. Zbog slabljenja domaće valute prvo će skočiti cene uvoznim, a zatim i domaćim proizvodima, dok će mleko i hleb biti izuzeti od poskupljenja!

Hleb po starom

U talasu najavljenih poskupljenja dobra vest za sve potrošače, prema rečima predsednika Unije privatnih pekara Zorana Pralice, jeste da hleb neće poskupeti.

- Zasad ne bi trebalo da dođe do bilo kakvih korekcija - optimista je Pralica.

Direktor za korporativne i regulatorne poslove „Denjub fuds grupe" Rade Pribićević takođe kaže da mleko i mlečni proizvode ove kompanije neće poskupeti.

Nagli pad dinara posebno šteti uvoznicima, pa će poskupeti hrana, lekovi, bela tehnika, odeća, obuća, oprema za bebe, kućna hemija, kozmetika, računari...

Novi cenovnici

U velikim trgovinskim lancima Pressu je potvrđeno da očekuju korekcije cenovnika. U kompaniji „Delta Maksi" podsećaju da su nedavno primetno poskupela jaja, a da će veće cene imati i veliki broj drugih proizvoda.

- Već sada je sigurno da će poskupeti prehrana, proizvodi od voća i povrća, tunjevina, maslinovo ulje... - naveli su u „Delta Maksiju".

U „Intereksu" tvrde da će sva roba iz uvoza poskupeti zbog slabljenja dinara.

- Poskupeće kućna hemija, kozmetika i apsolutno svi proizvodi iz svih robnih grupa koje se uvoze - kratak je bio Dejan Radulović, direktor marketinga supermarketa „Intereks".

Hrvatska kompanija „Podravka" od 10. decembra podići će cene svojih supa, začina i bebi opreme za 7,5 odsto.

Prva poskupljenja

- prehrana

- kućna hemija

- kozmetika

- lekovi

- bela tehnika

- odeća

- obuća

- oprema za bebe

- računari

- Naše obaveze prema matičnoj kompaniji, kao i najveći deo troškova poslovanja u Srbiji ugovoreni su u evrima i zbog toga moramo da poskupimo. Preduzeća koja se ne prilagođavaju kretanjima kursa neće moći da ispune sve obaveze prema državi, partnerima i zaposlenima - ističu u „Podravci".

Piletina

„Perutnina" iz Ptuja već duže vreme insistira da njeni proizvodi u Srbiji treba da poskupe. Generalni direktor i predsednik uprave „Perutnine" dr Roman Glaser kaže za Press da ova kompanija traži da piletina poskupi iz ekonomskih razloga.

- Tražimo još jedno poskupljenje pilećeg mesa u Srbiji od sedam odsto, isključivo iz ekonomskih razloga - kaže Glaser.

Pored sveže piletine i prerađevina, predsednik Udruženja uzgajivača svinja Srbije Ferenc Major navodi da će i svinjetina da poskupi.

- Iako su se sada, na kratko vreme, cene stabilizovale, pred Novu godinu potrošači mogu opet da budu neprijatno iznenađeni - objasnio je Major.

Računari i prateća oprema, prema rečima direktora „Big epl elektronika" Miroslava Nikolića, već su počeli da poskupljuju.

- Zbog skoka evra i dolara računari i računarska oprema sve su skuplji, a do kraja decembra kompletna informaciona tehnologija poskupeće za oko 10 odsto - rekao je Nikolić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak