Štapići i čačkalice - dalje od uva!

Pregled 27.11.2008 15:46
Štapići i čačkalice - dalje od uva!


Da bi odstranili čep od ušne masti mnogi koriste čačkalice, palidrvca... i često povrede nežan epitel spoljašnjeg ušnog kanala i otvore vrata patogenim bakterijama i zapaljenjuBez obzira da li je reč o zapaljenju spoljašnjeg ušnog kanala, ili zapaljenju srednjeg uva oni koji su osetili taj bol znaju da je jedan od najintenzivnijih. Šta da uradimo da ga ne iskusimo?
Kada je reč o zapaljenju spoljašnjeg ušnog kanala otorinolaringolog, profesor dr Ranko Dergenc, načelnik ORL klinike KBC ?Zvezdara? kaže da spada u sezonske - od kasnog proleća do kraja leta.
- I u jednom i u drugom periodu vreme najčešće provodimo na bazenu, moru, jezerima.., a uvo je podložno infekcijama. Posebno ako se povredi nežan epitel spoljašnjeg ušnog kanala i na taj način se stvore savršeni uslovi za prodor bakterija. Do toga najčešće dolazi kada u spoljašnjem ušnom kanalu, pod uticajem vode, nabubri ušna mast (cerumen), zapuši spoljašni kanal i počne da svrbi, a u želji da se toga oslobodi čovek štapićem za uši, a često i drugim predmetima (čačkalica, palidrvce, prst...) pokušava da odstrani čep. Na povređen epitel nastanjuju se pre svega saprofitne bakterije (koje su inače normalni stanovnici spoljašnjeg ušnog kanala), ali i patogene kojih često ima u rečnoj i jezerskoj vodi, kao i u bazenima.
Ovo zapaljenje je često neprijatno, bolno i dramatično. Nekada je praćeno povišenom temperaturom i bolom pri žvakanju, pa pacijent ima utisak da se radi o izuzetno ozbiljnoj bolesti. A u stvari, uglavnom prolazi spontano, sa vrlo retkim komplikacijama.
Po rećima našeg sagovornika, da do ove infekcije ne bi došlo, trebalo bi da se izbegne svako čačkanje ušiju, pa samim tim i mogućnost samopovređivanja. Kada je reč o preventivi, dr Dergenc savetuje da se pre početka sezone kupanja spoljašnji slušni hodnik ispere. To isključivo treba da uradi stručnjak, pošto u protivnom mogu da se jave komplikacije.
Druga vrsta infekcija predstavlja akutno zapaljenje srednjeg uva. Reč je takođe o sezonskoj bolesti koja se obično javlja u jesen, zimu, ali i tokom leta. Dečja populacija joj je posebno podložna.
- Ovo zapaljenje može da bude virusnog i bakterijskog porekla. Veoma je neprijatno, jer potpuno zdravo dete često usred noći počne da plače, da se žali na bolove u ušima i ima povišenu temperaturu. Bolest je povezana i sa prethodnom kijavicom kada infekcija iz nosa, kroz eustahijevu tubu, prodre u srednje uvo. Ako je zapaljenje uzrokovano virusima, može da dođe i do krvarenja iz spoljašnjeg ušnog kanala.
U slučaju zapaljenja bakterijskog porekla može da dođe do stvaranja gnoja koji ponekad probije bubnu opnu i curi iz uva. To po pravilu uspaniči roditelje. Tim pre što može da se primeti da, osim sluzavo gnojavog sadržaja, curi i krv.
- Bilo šta da se primeti na svoju ruku ne bi trebalo ništa da se preduzima, već bi dete odmah trebalo da se odvede lekaru. Samo preciznim određivanjem uzroka zapaljenja može adekvatno da se odredi terapija. A, ako je reč o virusnoj infekciji treba da se zaborave i antibiotici i kortikosteroidi - savetuje dr Dergenc.
TEŽA OBOLJENJA

Isključivo hirurški


Postoji grupa hroničnih zapaljenja uva koja su, na sreću, retka. Neuporedivo su ozbiljnija i sa potencijalno teškim komplikacijama koje, ako se ne leče, mogu da dovedu i do smrtnog ishoda.
Zapaljenje moždanih ovojnica, apces mozga (gnojne kolekcije u mozgu) i paraliza facijalnog živca najčešće su, teške, komplikacije.
Ovakvo zapaljenje može da traje godinama a da pacijent ne oseća ozbiljnije tegobe. Simptomi na koje bi trebalo da se obrati pažnja su pad sluha (nepovratan gubitak), vrtoglavica, zujanje i povremeni bol unutar uva. Ova oboljenja se leče isključivo hirurški.
IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak