Izveštaj Ban Ki-muna – pobeda ili poraz?

Mondo 27.11.2008 16:19
Izveštaj Ban Ki-muna – pobeda ili poraz?


Portparol Demokratske stranke Jelena Trivan ocenila je da odluka Saveta bezbednosti UN predstavlja veliku pobedu srpske diplomatije, ali i međunarodnog prava s obzirom na to da će misija Euleks delovati pod okriljem UN i striktno poštovati Rezoluciju 1244 koja predstavlja garanciju teritorijalnog suvereniteta Srbije.
"Očigledno je da diplomatska i pravna bitka koju Srbija vodi za Kosovo ima sve veći broj saveznika i daje sve veće rezultate, i prvi put se dogodilo da uprkos protivljenjima Prištine bude donesena odluka koja je u skladu sa interesima Srbije", rekla je Jelena Trivan.

Ovakav način razmeštanja misije Euleks, uz zadovoljenje jasnih uslova na kojima je insistirao Beograd, prema njenim rečima, predstavlja nastavak dosadašnje politike Srbije koja ni u jednom trenutku nije odstupila od insistiranja na poštovanju svog teritorijalnog intergiteta i suvereniteta.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović ocenila je da je odluka Saveta bezbednosti još jedan pozitivni diplomatski korak za Kosovo i Metohiju i zauzimanje bolje pregovaračke pozicije Srbije.

"Jednoglasno izglasavanje je još jedan pozitivan diplomatski korak za našu južnu pokrajinu, za građane Kosova I Metohije s obzirom da je odluka doneta u Savetu bezbednosti i da je njome garantovana statusna neutralnost (Euleksa)", rekla je Đukić Dejanović za Tanjug.

Prema njenim rečima, tom odllukom garantuje se i da neće biti primene plana Martija Ahtisarija, odnosno da će se poštovati Rezolucija 1244.

Đukić Dejanović je dodala da se odluka koja je večeras usvojena u SB UN može smatrati kvalitetnom diplomatskom pozicijom koja će obezbediti bolju pregovaračku poziciju za dalju borbu za teritorijalni integritet naše južne srpske pokrajine.

Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić izjavio je da je u odluci Saveta bezbednosti UN da podrži plan o rekonfiguraciji UNMIK-a na Kosovu i Metohiji za Srbiju najvažnije što misija Euleks deluje pod okriljem UN i da nema promene rezolucije 1244.

"To znači da je Euleks statusno neutralna misija", ocenio je u izjavi Tanjugu Dačić, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije.

"Takođe je važno da je prvi put posle dugog niza godina doneta odluka Saveta bezbednosti koja nije protivna državnim interesima Srbije, što je potvrđeno i činjenicom da su Albanci sa Kosova i Metohije bili protiv takve odluke", rekao je Dačić.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović pozdravio je usvajanje izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki-muna, ističući da je njegova stranka od samog početka bila za razmeštanje misije EU na Kosovu.

"Ovu odluku shvatamo kao potvrdu ispravnosti naše politike i uvereni smo da će se u budućnosti otvoriti više prostora za naše ideje", izjavio je Jovanović agenciji Tanjug.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da je odluka Saveta bezbednosti suprotna interesima Srbije i Srba u pokrajini.

Samardžić je rekao Tanjugu da odluka SB UN "znači da se Srbija odrekla prava koje ima po međunarodnim dokumentima".

"Svaka međunarodna misija po rezoluciji 1244 SB UN, da bi došla na Kosovo, imala bi zadatak da čuva suverenitet i integritet Srbije, a sada je rečeno da je Misija Euleks statusno neutralna", rekao je on.

Prema njegovim rečima, to što se navodi da je misija Euleks statusno neutralna "znači da nije obavezna da čuva integritet naše zemlje, odnosno da smo se mi odrekli jednog takvog prava".

"Ako se Srbija odrekne svojih prava na Kosovu i Metohiji teško da tamošnji Srbi mogu da prihvate bilo kakav plan, jer jedino Srbiju doživljavaju kao svoju zemlju... bojim se da se Srbija večeras njih odrekla", rekao je Samardžić.

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je da je usvajanje izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki-muna "velika prevara" za Srbiju.

Todorović je rekao Tanjugu da je izveštaj Ban Ki-Muna "scenario" koji su pripemile SAD i EU, a misija Euleks - deo plana Martija Ahtisarija i njen cilj je sprovođenje tog plana.

Srbija prihvatanjem izveštaja Ban Kimuna, smatra Todorović, na posredan način priznaje nezavisnost Kosova i Metohije.

On takođe smatra da Srbija nema strategiju u borbi za očuvanje Kosova i Metohije i dodaje da Srbija nije uradila ono što je morala, a to je da Skupština Srbije usvoji strategiju koja bi precizno utvrdila pravce na osnovu kojih će država delovati u cilju očuvanja teritorijalnog integriteta.

Savet bezbednosti je u sredu uveče jednoglasno podržao plan generalnog sekretara UN Ban Ki-muna o rekonfiguraciji Unmika i sporazum s Beogradom.

Time su otvorena vrata početku raspoređivanja statusno neutralne misije Evropske unije na Kosovu.

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer izjavio je da odluka najvažnijeg tela svetske organizacije da podrži izveštaj Ban Ki-muna omogućava da se ubrza rekonfiguracija međunarodne civilne misije na Kosovu i Metohiji.

"Izveštaj koji je danas pozdravljen od strane SB će nam omogućiti da se prilagodimo novim realnostima u pokrajini, kao i saradnju sa Euleksom", rekao je Zanijer u izjavi novinarima u sedištu SB u Njujorku.

"Euleks ima najbolje mogućnosti da ustanovi dugotrajnu stabilnost na Kosovu", ocenio je Zanijer.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak