Hrvati traže 50 milijardi evra odštete od Srbije

Kurir 27.11.2008 15:47
Hrvati traže 50 milijardi evra odštete od Srbije


Predsednik Vlade Republike Srpske Krajine u egzilu Milorad Buha tvrdi da će hrvatski odštetni zahtev po tužbi za genocid protiv Srbije biti neverovatno visok 

 - Ukoliko Hrvatska dobije spor protiv Srbije po tužbi za genocid koju je podnela Međunarodnom sudu pravde, verovatno će zatražiti odštetu u visini od 35 do 50 milijardi evra, tvrdi u izjavi za Kurir Milorad Buha, predsednik Vlade Republike Srpske Krajine u egzilu. On dodaje da se ovaj iznos pominje u hrvatskoj javnosti, bez obzira na to što se, kako kaže, u samoj tužbi ne precizira suma, ali se ostavlja dovoljno prostora da se račun naknadno ispostavi.
- Hrvati traže da se Srbija proglasi odgovornom za genocid i da plati materijalnu i nematerijalnu štetu za uništena materijalna i kulturna dobra. Pri tom se ignoriše da je nad Srbima vršen genocid u 19. veku, u Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i u ratu od 1991. do 1995. godine - kaže Buha. On je uveren da će EU naterati Vladu da promeni odluku i odustane od kontratužbe.

- Na kraju će se sve rešiti nagodbom koja će se kompenzovati imovinom Srba iz Hrvatske. Srbija će pristati da se ne isplate penzije Srbima koje Hrvatska duguje za period od 1991. do 1998, a taj dug se popeo na sedam milijardi evra. Zatim, ići će se na to da se ne vrate stanarska prava Srbima za 50.000 stanova, vrednosti tri i po do četiri milijarde evra, i da se ne isplate naknade Srbima za akcije koje su deljene u procesu privatizacije, što iznosi 15 milijardi evra - navodi Buha.

Savo Štrbac, direktor Dokumentacionog centra „Veritas“, napominje da Hrvatska ne specificira visinu odštete.

- U tužbi je za odštetu rečeno - po određenju suda. Tužba je tehnički vrlo dobro odrađena i hronološki su navedeni svi događaji. Hrvati traže odštetu za sve što su pobrojali, međutim, mora se dokazati genocid. Ako bi do toga došlo, visina odštete bi se mogla odrediti u istoj parnici ili u drugom postupku - kaže Štrbac.

I profesor Milan Bulajić, direktor Fonda za istraživanje genocida, tvrdi da se o visini odštete koju će tražiti Hrvati može samo nagađati.
- Svako nagađanje bilo bi neozbiljno, jer se to ne može unapred reći. Svakako će Hrvati tu nazidati sve i svašta, ali sve zavisi i od toga kakva će biti naša protivtužba - opominje Bulajić.


Izvor


Article viewed 1177 timesAnonymous
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak