Evropski plan ekonomskog oporavka

BBC 27.11.2008 15:39
Evropska komisija

Evropska komisija


Evropska komisija je obelodanila detalje svog plana za oporavak posrnulih evropskih privreda, vrednog 200 milijardi evra.Polazeći od toga da se sve teža globalna ekonomska kriza može rešiti samo zajedničkom akcijom, Komisija je izmedju ostalog predložila smanjenje poreza i pomoć gradjevinskoj i automobilskoj industriji.

Komisija zemljama-članicama EU nudi, kako je to rekao njen predsednik Žoze Manuel Baroso, "kutiju sa alatom" - a na njima je da izaberu alatku koja im najviše odgovara.

Dakle, neće sve zemlje preduzimati iste mere, ali će one morati da budu uskladjene, rekao je Baroso :

"Danas smo predložili fiskalne podsticaje zasnovane na uskladjenim i uzajamno korisnim merama koje će preduzeti zemlje-članice. Te mere biće uskladjene sa ekonomskim prilikama u svakoj zemlji, ali istovremeno treba da budu od koristi svima. Kratkoročne mere za olakšanje bola praćene su dugoročnijim merama za lečenje uzročnika bolesti. Cilj je da se preduprede buduće krize i da se naše privrede vrate na put rasta", naveo je predsednik EK.

Bez prepuštanja pesimizmu

Baroso priznaje da je situacija teška, ali je naglasio da "prepuštanje pesimizmu nije dobro".

Žoze Manuel Baroso
Komisija je nagovestila da bi strogi propisi o budžetskom deficitu mogli da budu ublaženi, a moguće je i novo smanjenje evropske kamatne stope.

Inače, za predloženi stimulacioni paket biće izdvojeno 1,5 odsto brutonacionalnog proizvoda EU u celini.

To ne znači, napomenuo je Baroso, da će svaka zemlja toliko izdvojiti - neko će dati više, neko manje, a u proseku bi to ukupno bilo oko 200 milijardi evra.

Sama Evropska komisija, s druge strane, nema mnogo gotovine kojom može da interveniše, i uzda se u to da će dogovorena i uskladjena akcija biti efikasnija u suzbijanju recesije od pojedinačnih mera država članica.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak