Falsifikovanje slike traje sedam dana, košta 1.000 evra

24 sata 27.11.2008 15:34
Falsifikovanje slike traje sedam dana, košta 1.000 evra


Falsifikovanje slika je unosan crni biznis. U taj lanac uključeni su slikari, kustosi, aukcijske kuće i preprodavci - kaže za „24 sata” jedan srpski slikar koji je odbio brojne ponude da pravi lažne slike srpskih majstora.Prema njegovim rečima, falsifikati slika naših slikara sa početka 20. veka nisu retkost, jer je najbrže i najlakše falsifikovati njihove radove pošto nije teško naći originalno platno iz tog perioda.
- Tu obično nije reč o falsifikatu postojeće slike, već slikar po narudžbini radi novu sliku, na primer Save Šumanovića. Ona kasnije bude predstavljena kao Šumanovićevo novootkriveno delo. Za to je potrebno obezbediti dokumentaciju u kojoj, pored ostalog, treba da piše i gde je slika pronađena - kaže naš sagovornik.
Slika se onda odnosi na procenu kustosu koji je u igri.
- On garantuje da je slika tobože original i stavlja pečat ustanove u kojoj je zaposlen. Slika se onda prodaje, obično u inostranstvu, za oko 20.000 do 40.000 evra. Slikaru sledi 1.000 evra koje zaradi za sedam dana koliko je potrebno naslikati sliku - kaže sagovornik „24 sata”.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak