Više od 100 mrtvih u eksploziji u Mumbaju

Blic 27.11.2008 15:24
Više od 100 mrtvih u eksploziji u Mumbaju


Najmanje 101 osoba, među kojima šest stranaca, ubijeno je u napadima naoružanih terorista u indijskom gradu Mumbaju. Indijske snage bezbednosti pokušavaju da iz dva luksuzna hotela isteraju napadače koji drže taoce.Kako je prenela agencija Rojters, pozivajući se na izjavu visokog policijskog zvaničnika, broj povređenih povećao se na 287.
Lokalna policija saopštila je ranije da su ubijena četvorica terorista i uhapšeno devet osumnjičenih za napad. U akciji je smrtno stradalo 12 policajaca, uključujući Hemanta Karkarea, šefa antiterorističke jedinice u Mumbaju.
"Situacija još nije pod kontrolom i pokušavamo da isteramo preostale teroriste koji se kriju u dva hotela", izjavio je na konferenciji za novinare šef policije države Maharaštra, dodajući da je teško reći koliko se još naoružanih napadača nalazi u hotelima.
Prema izjavama svedoka, koje prenosi Rojters, iz hotela se i dalje čuje pucnjava, a požar u hotelu Tadž Mahal još nije lokalizovan.U međuvremenu, japansko ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da je u napadima ubijen jedan japanski turista, a jedan ranjen, dok je južnokorejski MIP objavio da je svih 26 njihovih građana uspelo da pobegne nepovređeno. Svedoci navode da je više stotina gostiju evakuisano iz hotela, ali da se mnogi još uvek nalaze na višim spratovima. Ističe se i da teroristi sa krova hotela bacaju bombe na policiju koja ih drži u blokadi.
Jedan očevidac rekao je indijskoj televiziji da su napadači tragali za onima koji imaju američke i britanske pasoše.
Policija je saopštila da su među metama napada hoteli Tadž i Oberoi, oba sa pet zvezdica.Na TV snimcima prikazano je kako recepcije oba hotela gore, a gosti se evakuišu. Nešto ranije, šef policije indijske savezne države Maharaštra A.N. Roj rekao je lokalnoj televiziji da su teroristički napadi izvedeni na najmanje sedam mesta, a nepoznati teroristi su otvarali nasumičnu vatru iz automatskog oružja. On je izjavio da su na nekoliko mesta odjeknule eksplozije pošto su teroristi koristili i bombe, preneo je Rojters.
Odgovornost za napade preuzela je grupa koja sebe naziva "Dekan Mudžahedin", javljaju lokalni mediji. Do sada malo poznata organizacija poslala je mejl medijima u kojima tvrdi da stoji iza napada, preneo je Rojters.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak