Dinkiću, ko je kriv za Krišta ?

Press 27.11.2008 15:41
Dinkiću, ko je kriv za Krišta ?


Bojan Krišto, na insistiranje G17 Plus, postavljen za direktora Aerodroma iako je prethodno uhvaćen u pokušaju milionskog lopovluka u „Lutriji"Direktor Aerodroma „Nikola Tesla" Bojan Krišto, koji je juče i zvanično podneo ostavku, postavljen je na to mesto na insistiranje G17 Plus, iako je ljudima iz vrha vlasti, pa i Mlađanu Dinkiću, bilo poznato da je on kao direktor „Lutrije" prošle godine pokušao milionsku pljačku!

Kolege novinari, šta je, bre, sa vama?

Sve srpske dnevne novine, televizije i radio stanice prenele su juče kao udarnu vest informaciju da je direktor Aerodroma „Nikola Tesla" Bojan Krišto podneo ostavku. Međutim, niko osim RTS-a nije spomenuo da je Krištovu milionsku mućku prošle nedelje otkrio Press! Niko nije spomenuo činjenicu da je Press najzaslužniji za to što je sprečeno dalje razbacivanje državnih para na Aerodromu (!?!).

Svi se pozivaju na „pisanje pojedinih beogradskih medija". Ne pominju ni P od Pressa. Kao da se ne valja. Kao da je zakonom zabranjeno.

U redu je, razumemo mi zavist, razumemo i da je drugim redakcijama krivo što oni nisu otkrili ovu priču pre nas, razumemo i da su neki „šifrovani" mediji nesrećni što je njihov Krišto zglajznuo, ali u novinarstvu je osnovno pravilo da se navede izvor informacije.

Mi to uvek radimo, a vama, ostalim kolegama, ovo neka služi na čast. (D. J. V.)

Press je, naime, došao do dokumentacije koja pokazuje da je Krišto sa bliskim saradnicima početkom prošle godine registrovao privatnu firmu „DLS distribucija", preko koje je nameravao da naplaćuje milionsku proviziju od svih lutrijskih uplata! Zahvaljujući ljudima iz vrha „Lutrije" koji su se usprotivili ovoj mahinaciji, vlast je u poslednjem trenutku sprečila ovu pljačku.

Nagrada za mućku

Sa ovom Krištovom mahinacijom leta 2007. godine upoznati su tadašnji premijer Vojislav Koštunica, ministar policije Dragan Jočić, kao i potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić i još nekoliko ministara iz redova DS-a.

- Krišto tada nije smenjen, pošto se Dinkić tome oštro usprotivio, a Koštunica nije insistirao, ali je njegova „kombinacija" zaustavljena pre nego što je uspeo da milionski promet prebaci na svoju privatnu firmu... Posle majskih izbora, G17 je najpre insistirao da Krišto ostane na čelu „Lutrije", ali kada to nije prošlo, on je postavljen na čelo Aerodroma. Tako je on, faktički, nagrađen za pokušaj mućke... - otkriva za Press sagovornik iz vrha bivše i sadašnje Vlade, ministar iz redova DS-a.

Pressu je ova priča potvrđena u nekoliko nezavisnih i veoma pouzdanih izvora iz samog vrha vlasti. Sada se, tako, postavlja pitanje kako je moguće da je Bojan Krišto postavljen na direktorsko mesto Aerodroma, iako se znalo da je sklon mahinacijama?! Ko je, dakle, kriv za to što je jedan dokazano sumnjiv tip doveden u poziciju da rasipa državne pare?! I da li je kriv lider G17 Mlađan Dinkić čiji je Krišto kadar?!

Koštuničin DSS juče je zatražio smenu Mlađana Dinkića „zbog nepravilnosti u radu direktora koje je predložio".

- Neistinite su tvrdnje da Dinkić nije znao šta rade njegovi najbliži saradnici, jer je poznato da funkcioneri G17 rade pod neprekidnim autokratskim pritiskom i da za sve moraju da pitaju Mlađana Dinkića - apeluju iz DSS-a.

Lider SNS-a Tomislav Nikolić kaže da Krišta, zbog svega, treba poslati u zatvor, i napominje da je nemoguće da je on bilo šta radio bez znanja Mlađana Dinkića.

- Lično ne verujem da je on mogao da radi sve što je radio bez znanja svog šefa, tako da odgovornost snose oni koji su ga predložili i postavili. Podržavam vas da se isto tako detaljno pozabavite svima njima, jer u vladajućoj koaliciji, a naročito u G17, ima mnogo sličnih njemu - kazao nam je Nikolić.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić kaže da Mlađan Dinkić snosi veću odgovornost od Bojana Krišta!

- Zna se ko je kadrirao Krišta, zna se ko ga je predložio... Dinkić je odgovoran i zbog malverzacija na Aerodromu. Nije Krišto podneo ostavku samo zbog toga što ste vi otkrili kolika mu je plata, šta je jeo i pio na račun Aerodroma, čime se vozio. Uplašio se verovatno da ćete otkriti i kako je prodao zemljište Kontroli leta i gde su te pare, i zbog toga mu je Dinkić verovatno rekao da podnese ostavku. Zajedno su odgovorni! - kaže Ilić za Press.

Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović smatra da odgovornost za Krišta treba da snose stranka koja ga je predložila, njen lider Mlađan Dinkić i cela Vlada:

- Ma, Krišto je samo jedan od njih. Dinkić je najodgovorniji, kao i ovi iz DS-a. O tome ću sve govoriti na sednici kada se bude raspravljalo na Vladi - rekao nam je Todorović.

Vlast brani G17

Međutim, u DS-u, G17 i SPS-u odbacuju svaku primisao o odgovornosti Mlađana Dinkića. Šefica poslaničke grupe DS-a Nada Kolundžija otvoreno kaže da Dinkić ne treba da bude smenjen:

- Jasno je da neko pokušava da ispolitizuje situaciju, ali ovde nema prostora da se traži odgovornost Mlađana Dinkića. Ovo nije udar na jednu stranku, već je naša namera da se u javna preduzeća uvedu red i transparentnost - kazala nam je Kolundžija.

Ni SPS ne želi da polemiše ko je odgovoran za „aferu Krišto", niti da proziva Mlađana Dinkića:

- Mi podržavamo stav DS-a da nadležni državni organi treba da utvrde da li je bilo malverzacija na Aerodromu, da li je zakon prekršen, a tek onda možemo da pričamo o pojedinačnoj odgovornosti - kazao nam je portparol i poslanik SPS-a Đorđe Milićević.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak