Holandska lestvica previsoka za Srbiju

Dnevnik 27.11.2008 15:55
Holandska lestvica previsoka za Srbiju


Po oceni predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa sudom u Hagu Rasima LJajića, izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca o saradnji Srbije s Tribunalom, koji je „Dnevnik” juče ekskluzivno predstavio javnosti, „realno sagledava situaciju i naglašava ostvaren napredak”. Podsetimo, Bramerc je ocenio da je „Srbija napravila suštinski napredak u saradnji s kancelarijom glavnog tužioca”, ali je naveo i da najkritičniji deo saradnje Beograda s Hagom ostaje hapšenje preostale dvojice begunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

– U više navrata nakon Bramercove posete Beogradu rekao sam da očekujem izbalansiran, objektivan izveštaj, ali sam i upozoravao na to da on neće snižavati kriterijume u oceni pozitivnog i negativnog. I upravo se to dogodilo. Nažalost, Serž Bramerc nije mogao da kaže da postoji puna saradnja s Tribunalom, s obzirom na to da Ratko Mladić nije u Hagu, ali je zato naročito naglasio postojanje političke volje i odlučnosti da se sve obaveze prema Tribunalu ispune – rekao je LJajić za „Dnevnik”.

Pošto u Bramercovom izveštaju nema ocene o „punoj saradnji”, znači li to da od početka ratifikacije SSP-a u članicama EU i aktiviranja Prelaznog sporazuma do hapšenja Mladića neće biti ništa?
– Bilo šta da je Bramerc napisao, plašim se da bi Holandija imala odlučujuću reč kada je u pitnju krajnja ocena Evropske unije. Holandija je, naime, promenila stav od pre nekoliko meseci, kada je u prvi plan stavljala pozitivan izveštaj Tužilaštva kao uslov za „zeleno svetlo” i Prelaznom sporazumu i ratifikaciji SSP-a. Međutim, sada za Holandiju termin „puna saradnja” znači samo i jedino – Mladić u Hagu. Lestivica je, dakle, postavljena veoma visoko i nama ne preostaje ništa drugo nego da nastavimo aktivnosti koje za cilj imaju Mladićevo lociranje i hapšenje. I Hadžićevo, takođe.

U svojoj novoj knjizi Bramercova prethodnica Karla del Ponte tvrdi da je CIA opstruisala hapšenje ne samo Karadžića nego i Mladića?
– Ne bih mogao ni da potvrdim ni da demantujem teze i ocene koje iznosi Karla del Ponte. Sigurno je da ona ima validnijih saznanja od nas kada je u pitanju odnos pojedinih zemalja prema Karadžiću i Mladiću, ali s naše strane bi sada bilo potpuno nekorisno i neproduktivno da ulazimo u tu vrstu polemike da li je još neko pomagao skrivanju haških optuženika. Tim pre što bi svako naše spekulisanje na tu temu moglo biti okarakterisano kao nastavak raspredanja o nekakvoj teoriji zavere, ili kao traženje alibija za ono što nismo učinili, a trebalo je. Jednostavno, od nas se očekuje da izručimo Mladića i mi na to moramo biti fokusirani.

Sporni svedoci na suđenju Šešelju

Glavni tužilac haškog Tribunala izneo je zamerke na račun zaštite svedoka?
– Do sada smo od Tužilaštva dobili osam zahteva u pogledu zaštite svedoka i svima smo tu zaštitu omogućili, osim u jednom slučaju gde je sam svedok, inače policajac, rekao da mu ta vrsta zaštite nije potrebna. I mi smo o tome obavestili i Tužilaštvo. Ono, pak, na šta verovatno aludira tužilac Bramerc odnosi se na zaštitu svedoka u predmetu „Vojislav Šešelj”. Naime, po oceni Tužilaštva, prevelik broj njihovih svedoka naprasno se opredeljuje za to da budu svedoci odbrane. Ali ne znam šta se od nas očekuje da uradimo u takvim slučajevima, jer mi niti možemo niti hoćemo da utičemo na to da li će neko biti svedok optužbe ili odbrane.

Bramerc će dobiti sve tražene spise

Iako hvali saradnju Beograda po pitanju pristupa arhivama i dostupnosti dokumentacije, Bramerc u izveštaju u negativnom kontekstu pominje pristup „ključnim vojnim dokumentima u postupku protiv Momčila Perišića”?
– U predmetu „Momčilo Perišić” mi smo manje-više dostavili Tužilaštvu sva tražena dokumenta. Ostala su sporna još dva zahteva vezana za neke svedoke, ali mislim da ćemo do kraja ovog meseca i taj problem rešiti. Time praktično na stolu neće ostati nijedan zahtev Tužilaštva na koji nije odgovoreno.

Kakva je na tom planu saradnja sa stranim „službama”, ako je ima?
– S predstavnicima evropskih država imamo dosta zadovoljavajuću saradnju, pre svega u smislu tehničke podrške koju nam daju. Slična je situacija i sa zemljama u regionu, mada moram reći i to da od njihovih službi bezbednosti često nismo dobijali tačne i korisne informacije, pa smo gubili previše vremena za njihovu proveru. Ali čak i kada pretpostavljamo da su neke informacije falš, mi sebi, naprosto, ne možemo dozvoliti luksuz da ih zanemarimo. Jer, hapšenje Ratka Mladića je ključno državno pitanje i veoma se ozbiljno mora ići za tragom i najbanalnije informacije, bez obzira na to da li je ona došla od pojedinca ili s nekog drugog nivoa.

Specijalni istražitelj Saveta Evrope Dik Marti najavio je skoru posetu Beogradu, Prištini i Tirani u cilju vođenja istrage o trgovini ljudskim organima na Kosovu?
– Naše delovanje kada je ta istraga u pitanju treba da ide u dva pravca. Jedan je da tražimo informacije od Haškog suda o svim dokazima vezanim za trgovinu ljudskim organima, kao i da insistiramo na većem angažovanju samog Tužilaštva, tim pre što je veliki deo saznanja o tim zločinima došao upravo od bivše glavne tužiteljice Karle del Ponte. Druga naša aktivnost odnosi se na širi međunarodni plan. Kao što smo uspeli da izdejstvujemo da se pri Savetu Evrope formira posebna komisija koja će istražiti taj slučaj, tako i u drugim međunarodnim organizacijama i forumima treba da na njemu insistiramo. Ne smemo dozvoliti da ga neko gurne pod tepih pod izgovorom da nema dokaza niti proverenih saznanja da je trgovine ljudskim organima na Kosovu bilo. Ne smemo ni u kojem slučaju pristati na tu vrstu tišine koja bi omogućila da ceo ovaj problem bude zaboravljen. To ne smemo da dozvolimo ni zbog žrtava i njihovih porodica, ni zbog istine o tome šta se zaista događalo na Kosovu tokom 1999. godine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak