Loši šefovi vam mogu uništiti srce

Serbian Cafe 27.11.2008 14:29
Loši šefovi vam mogu uništiti srce


Bezobzirni šefovi ne samo da mogu posao da učine stresnim, već mogu i da povećaju rizik od srčanih oboljenja svojih zaposlenih, veruju eksperti, prenosi BBC.Švedski tim eksperata pronašao je čvrstu vezu između lošeg rukovođenja i rizika od ozbiljnih srčanih oboljenja, kao i srčanih napada kod više od 3.000 zaposlenih muškaraca. A, efekat može biti kumulativan - rizik raste što duže zaposleni rade za istu kompaniju.

Eksperti kažu da osećanje potcenjenosti i manjak podrške na poslu može da izazove stres, koji često navodi na nezdrave navike, kao što je pušenje, koje može dovesti do oboljenja srca.

Prethodno istraživanje je pokazako da šefovi „koji nisu fer” mogu da povećaju krvni pritisak zaposlenih, a trajni visok pritisak može da poveća rizik od bolesti srca. U poslednjoj studiji istraživači sa Instituta Karolinska i Univeziteta u Štokholmu pratili su zdravlje zaposlenih muškaraca, starosti između 19 i 70 godina, u periodu od više od deset godina.

Tokom tog vremena zabeleženo je 74 slučajeva fatalnog srčanog napada ili akutne angine, ali i smrti od posledica bolesti ishemije srca.

Svi učesnici studije zamoljeni su da ocene stil rukovođenja svojih pretpostavljenih menadžera, što podrazumeva odgovor na to koliko njihovi šefovi imaju jasne ciljeve za svoje osoblje, koliko su dobri u komunikaciji i koliko sarađuju sa njima. Osoblje koje je smatralo da su njihovi šefovi najmanje kompetentni imali su 20 odsto više rizika da obole od ozbiljnih srčanih oboljenja. A, oni koji spadaju u grupu „koji rade dugo” od 4 i više godina – imalo je 64 odsto rizika da obole.

Istraživači, među kojima su i eksperti sa Univerzitetskog koledža u Londonu i Finskog instituta profesionalnog zdravlja rekli su da ukoliko se utvrde direktni uzroci i efekti, onda bi ponašanje menadžera trebalo da bude meta kako bi se smanjila ozbiljna srčana oboljenja među zaposlenima koji nisu na višim položajima. Prema njihovim rečima, menadžeri bi trebalo da zaposlenima daju jasne ciljeve u radu, kao i dovoljno moći u odnosu na njihove odgovornosti.

Keti Ros, medicinska sestra u Britanskoj fondaciji za srce rekla je: „Ova ograničena studija sugeriše da dobar i jasan profesionalani odnos sa vašim menadžerom može da pomogne protiv pojave srčanih oboljenja”.

„Ukoliko se zaposleni osećaju potcenjeno i ukoliko nemaju podršku, to često vodi do nezdravih navika kao što su pušenje, slaba ishrana, konzumiranje previše alkohola, što dovodi do velikog rizika od nastajanja srčanih oboljenja”, dodala je Ros.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak