Policijski presretači na putevima

B92 27.11.2008 14:52
Policijski presretači na putevima


Institucija policijskih presretača, odnosno neobeleženih vozila koja patroliraju auto-putevima i kažnjavaju vozače koji širinu druma i dugačke pravce zloupotrebljavaju vozeći prebrzo, odavno je poznata na Zapadu, kao jedno od najefikasnijih sredstava sprovođenja zakona o bezbednosti u saobraćaju. Već neko vreme, flota tamnih limuzina patrolira i našom mrežom auto-puteva...Iako ”presretači”, kao deo policijskih snaga postoje od kada postoje i autoputevi i ograničenja brzine, na našim putevima retko su se sretali. Prvenstveno zbog toga što je naša putna mreža prilično slabo razvijena i u relativno lošem stanju (u poređenju sa Hrvatskom, na primer), ali i zbog toga što policijska uprava nije imala viziju ovakve kontrole saobraćaja.

Prvi pokušaj formiranja presretačke jedinice vezan je za izgradnju auto-puta Bratstvo-Jedinstvo u SFRJ, kada je, prema nekim informacijama, tadašnja ”narodna milicija” nabavila nekoliko Porschea 911, koji su na žalost, vrlo brzo oštećeni u zataškanim incidentima. Umesto da se takvi automobili daju u ruke vozačima koji su prošli ozbiljnu obuku, u njih su seli ”predstavnici zakona” koji su ”zanat pekli” na Fićama ili Tristaćima, pa i ne treba da čudi što su Porschei neslavno završili.

Nakon toga, pa sve do danas, na srpskim putevima nije bilo presretača, a naše parče auto-puta brojnim je strancima služilo da se opuste i ”pritisnu gas do daske” nakon temeljno kontrolisanih hrvatskih ili mađarskih deonica.

Kraj nekažnjenim prekoračenjima

Ipak, takvoj praksi došao je kraj, jer je krajem prošle godine oformljena jedinica policije namenjena ”kontroli vozila u pokretu”, čiji je zadatak da patrolira, upozorava, sprečava i kažnjava svako kršenje zakona i ozbiljnije prekoračenje brzine. Za sada, pod kontrolom se nalaze deonice autoputa E75 od Subotice do Beograda, auto-put od Niša do Beograda, kao i deo do hrvatske granice. U pitanju je dakle, celokupna domaća mreža, dok je u planu postavljanje presretača i na važnijim magistralnim pravcima, kao što je Ibarska magistrala.

Prema rečima nadležnih, ova jedinica koristi najmoderniju tehnologiju za snimanje i praćenje vozila na auto-putu, nove automobile snažnih motora, kao i grupu specijalno obučenih vozača. Zbog svega ovoga, u policijskim krugovima, ova jedinica ponela je epitet ”elitna”, kao što je to slučaj i u drugim zemljama.

Bez sumnje da je ovaj potez MUP-a bio neophodan, ne samo da se njime prate svetski trendovi, već i da se adekvatno odgovori na alarmantno velik broj saobraćajnih nesreća na našim putevima.

Vozni park u rangu evropskih

Naime, osnovni ”alat” za ovu vrstu posla sastoji se iz potpuno novih modela automobila i elektronskih sistema snimanja montiranih u automobilu, koji ne samo da pokrivaju prostor ispred vozila, nego i sa strane i iza, a mogu da mere čak i brzinu automobila koji dolazi u susret, sa zanemarljivom mogućnošću greške. Visok kvalitet opreme omogućava snimanje pri svim vremenskim uslovima, pa čak i noću, a presretači mogu da budu i zaustavljeni pored puta i registruju brzinu kretanja vozila.

Kada se prekršaj uoči, vozilo se prati uz neprestano snimanje, posle čega policija upozorava nesavesnog vozača zvučnim i svetlosnim signalima, a video zapis o učinjenom prekršaju arhivira se i koristi kao dokument koji se predaje sudiji za prekršaje.

Prema rečima zaposlenih iz kompanije koja je odgovorna za montiranje opreme u automobile, MUP Srbije je, do sada, nabavio 30 setova, što navodi na zaključak da se 30 automobila ili nalazi, ili će se nalaziti u funkciji policijskih presretača.

Većinu ljudi najviše interesuje koji su to automobili-presretači. Moramo da priznamo da MUP Srbije u ovom slučaju nije štedeo, te da su nabavljena vozila zaista adektvatna za ovu funkciju. Naime, cilj je bio napraviti flotu brzih limuzina koje će biti neupadljive po svojoj spoljašnjosti.

Izbor policije pao je na VW Passat sa motorima 2,0 TFSI i 3,2 FSI, Peugeot 607 2,7 V6, Škoda Superb 2,8 V6, BMW Serije 3 i Serije 5.

Svi automobili potpuno su novi, tamne su boje, a na prvi pogled, ne razlikuju se od ”civilnih” primeraka. I svi oni imaju standardne registarske oznake, raznih gradova u Srbiji. Jedini način da ih prepoznate jeste pažljivim posmatranjem zadnjeg stakla iza kojeg se nalazi LED displej na kojem se mogu ispisati komande ostalim vozačima prilikom preticanja, kao i prema maloj kameri, koju je skoro nemoguće primetiti, a nalazi se iznad unutrašnjeg retrovizora. Realno, prilikom brzog prolaska pored presretača, skoro je nemoguće primetiti o kakvom se automobilu radi.

Dovoljno brzi za naše uslove

Iako se ne radi o super-sportskim automobilima koje koriste razvijenije zemlje (Porsche 911 u Nemačkoj, Lamborghini Gallardo u Italiji, Jaguar XKR u Velikoj Britaniji), ova vozila su sasvim dorasla zadatku.

Naime, prilikom izbora, pored ”neupadljivosti” u moru sličnih ili istih vozila na našim putevima, jedna od karakteristika bila je i snažan motor koji presretače lako i brzo dovodi do brzine od 200 km/h. Ova brzina uzima se kao limit do kog presretači idu. U slučaju da se praćeno vozilo ne zaustavlja ili čak ubrzava, alarmiraju se ostale jedinice saobraćajne policije, pa se ”jurnjava” završava na naplatnoj rampi ili čak uz pomoć barikada.

Bez mogućnosti za izbegavanje kazne

S druge strane, posade presretača dobile su instrukcije da zabeleže sve brzine preko ograničenja na našim putevima (120 km/h), ali prema svedočenjima onih koji su imali iskustva sa ovim pripadnicima MUP-a, za brzinu 10 odsto veću od ograničenja, sledi upozorenje.

Bez obzira na sve, preporučujemo vam da se, ipak, držite zakonom propisanog ograničenja, bez obzira na tolerisanu marginu. Ne treba zaboraviti da su presretači ”imuni” na mito, jer je svako zaustavljanje zabeleženo kamerom, a snimak se odmah prebacuje u centralu.

Provereno u praksi

Da je ovaj sistem kontrole saobraćaja veoma efikasan, pokazuje i primer Hrvatske, koja raspolaže sa kvalitetnom, dobro organizovanom i održavanom mrežom auto-puteva. Naime, njihovim putevima krstari veći broj presretača, takođe (na prvi pogled) običnih automobila, od kojih su najbrojniji VW Passati prošle generacije, kao i Mercedesi C klase.

Njihovi vozači prošli su rigoroznu obuku u inostranstvu i dvostruko su više plaćeni od pripadnika obične saobraćajne policije. S obzirom da je Hrvatska zemlja koja veliki deo svog dohotka bazira na turizmu, tokom letnjih meseci, pritisak na njene autoputeve je ogroman, a prisustvo presretača osetno je smanjilo broj nesreća i povećalo bezbednost na putevima. Isti taj efekat očekuje se i kod nas, jer našim autoputevima, tokom cele godine, prolaze brojni strani državljani, često umorni i u žurbi da što pre stignu na željenu destinaciju.

Izražena transparentnost

Inače, u okviru transparentnosti rada ovog dela saobraćajne policije, MUP Hrvatske čak je dozvolio i postojanje Internet sajta na kome se nalaze slike i registarske oznake skoro svih njihovih presretača. One su dostupne svakom na adresi www.presretaci.com

Kod nas još uvek ne postoji takva stranica, ali je zato ekipa Vrelih Guma prva i jedina do sad provela jednu radnu smenu sa pripadnicima ove jedinice MUP-a Republike Srbije koja se nalazi u sastavu Uprave saobraćajne policije, te uživo propratila njihove akcije.

Iako se sve ovo, na prvi pogled, čini kao svojevrsno ”odavanje tajne”, istina je drugačija. Čak i ako ste vozač koji namerno želi da vozi velikom brzinom i znate da je crni Passat, određenih registarskih oznaka presretač, ne samo što će te paziti i usporavati kada takav automobil ugledate ispred sebe, nego će vam ceo put biti pod tenzijom jer se takvi automobili veoma često sreću. Iz te perspektive, opet je daleko bolje, mirnije i opuštenije poštovati ograničenje.

Ponovo glavni

Na kraju, moramo priznati da je pojava presretača na našim putevima dobra stvar iz svake perspektive. Ne samo da će ova policijska jedinica uvesti red na naše auto-puteve, na kojima saobraćajna policija sa modelima Peugeota 307 koje pokreću 1,6 motori nije bila nikakva pretnja automobilima i vozačima željnim dokazivanja, već će sa druge strane, normalni učesnici u saobraćaju biće zaštićeni od ”krstarećih projektila” sa dugim farovima koji su proletali pored njih pri brzinama, nekad čak i dvostruko većim od ograničenja.

Ipak, samo postaviti nekoliko vozila na naše auto-puteve nije dovoljno, jer praksa u razvijenim zemljama jeste da presretači imaju svoje baze u blizini velikih putnih pravaca, iz kojih konstantno ”krstare”. Za sada, kod nas nije otvorena ni jedna takva baza, a videćemo da li se tako nešto sprema, te da li će naša policija uspeti da ostvari potpunu kontrolu nad putevima. Iz svega do sada navedenog, na dobrom je putu...

Oprema u policijskim presretačima

Kao jedan od dokaza da je MUP Srbije ozbiljno shvatio kontrolu saobraćaja na ovaj način, jeste i izbor opreme koja je ugrađena u vozila-presretače

Svaki od automobila koji trenutno ”kristari” auto-putevima, ima ugrađen Vascar 5000 SB uređaj sa dve kamere, od kojih je jedna montirana napred, a druga pozadi. Iako je ovaj uređaj potpuno nepoznat široj javnosti, model 5000 SB jedan je od najboljih takvih sistema koji mogu da se kupe, a pored naše policije, koristi ga većina evropskih službi, a od zemalja u okruženju, hrvatska i crnogorska policija.

Odlika Vascara 5000 SB, pored velike preciznosti i nemogućnosti ometanja, jeste i prilična ”samostalnost” jer je ovaj sistem vezan sa automobilom samo preko napajanja i signala iz računarske jedinice motora ”matičnog vozila” koji mu pruža informaciju o brzini kretanja samog presretača. Jednostavan princip rada omogućuje ovom uređaju i ogromnu preciznost jer se merenje brzine zasniva na osnovnim referentnim tačkama, koje mogu predstavljati bilo šta na putu.

Na primer, prilikom početka praćenja, vozeći za automobila koji krši propise, dovoljno je da operater u vozilu startuje merenje, a kompjuter automatski izabere neku referentnu tačku na, oko ili iznad puta (bilbord, nadvožnjak, veliki saobraćajni putokaz, drvo itd.), pre nego što praćeni automobil prođe pored ili ispod nje. U tom momentu, sistem je uzima za koordinatu i kada presretač koji prati vozilo, prođe pored iste, jednostavnom računicom uz pomoć vremena i pređenog puta, dobija se prolazna brzina vozila.

Upravo ova jednostavnost i brzina rada čine Vascar 5000 SB jednim od najboljih uređaja u praksi. Iako su se pojavile priče da je ovaj uređaj moguće ometati, to možemo odmah demantovati, jer sam princip rada ne ostavlja mesta sumnji. Naime, Vascar 5000 SB ne emituje nikakve zrake ili impulse da bi ometanje imalo smisla i bilo efektno - on jednostavno snima i proračunava vreme i brzinu kretanja objekata.

Takođe, priče da su presretači slabo upotrebljivi noću, predstavljaju još jednu dezinformaciju, jer prednja digitalna kamera koja se nalazi u vozilu, poseduje režim noćnog rada (night vision), kao i 40x optički zum, što je bolje i od najboljeg ”civilnog” fotoaparata.

Veoma je interesantno koliko je pažnje posvećeno sigurnosti podataka dobijenih na ovaj način. Tako svaki Vascar uređaj opremljen je i hard diskom od 80 GB korisnog prostora. Prenošenje podataka u realnom vremenu direktno u centralu još uvek je u procesu testiranja, i to preko 3G sistema prenosa podataka jer je svaki automobil opremljen i SIM karticom mobilne telefonije. Materijal iz praćenja koji se snima, poseduje i svoj sopstveni format i sopstveni codec, tako da čak i ako bi nekim slučajem ovi snimci dospeli u vaše ruke, ne biste mogli da ih gledate jer vaš računar ne bi mogao da ih prepozna.

Pored toga, hard diskovi koji beleže ove snimke čuvaju se pod ključem, a da bi se neko praćenje izbrisalo, dozvola mora doći iz samog vrha policijske strukture. Stoga je zloupotreba snimaka, njihovo neovlašćeno objavljivanje ili brisanje sprečeno, a čak i da do toga dođe, lako je moguće utvrditi gde je nastao propust.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak