Poskupljenja hvataju zalet

Večernje novosti 27.11.2008 14:37
Novi cenovnik uskoro bi mogao da zaživi i u taksiju

Novi cenovnik uskoro bi mogao da zaživi i u taksiju


Od 1. decembra skuplji parking, čekaju se taksi, minibus, GSP, grejanje. Parkiranje u zonama od ponedeljka košta 9,5 odsto više. Taksisti traže korekciju od 7,5 procenata, minibus skuplji i za četvrtinu..."CUNAMI" poskupljenja koji preti da oko Nove godine zapljusne Beograđane polako se približava - od 1. decembra vozači će skuplje plaćati parking, za 9,5 odsto. Novi cenovnici uskoro bi mogli da zažive u taksiju i minibusu, a već odavno je izvesno da će poskupeti gradski prevoz i grejanje, po svemu sudeći - s prvim danima naredne godine.
PARKIRANJE: Od prvog dana decembra, parkiranje u prvoj (crvenoj) zoni umesto dosadašnjih 37,5 dinara koštaće 40 dinara kada se karta kupi kod kontrolora, odnosno 41 dinar za plaćanje SMS-om, na parkomatu ili kupovinom karte na trafici. U drugoj (žutoj) zoni cena je 30, odnosno 29 umesto dosadašnjih 26,5 dinara, dok će vozači koji svoj automobil ostave u trećoj zoni plaćati 25, odnosno 23 dinara, umesto 21 dinar.
Stanari će mesečnu pretplatnu kartu plaćati 416 dinara, a firme od 2.987 do 6.640 dinara u zavisnosti od zone. Prvi započeti sat u javnim garažama plaćaće se 35, a svaki naredni 40 dinara.
Poskupele su i kazne, pa će doplatna karta ubuduće stajati 1.700 dinara, a vozači čijeg ljubimca odnese "pauk" moraće da izdvoje od 4.710 do 7.065 dinara,u zavisnosti od kategorije prekršaja. Prenos putničkih vozila po nalogu komunalne inspekcije koštaće vozače 8.830 dinara.
MINIBUS: Iz dva preduzeća koja obavljaju minibus prevoz, "Domiko" i "Sitibus", već su poslati zahtevi za novom cenom karte. Beograđani bi, ako se ovaj predlog usvoji, jednu vožnju plaćali 100 dinara, umesto dosadašnjih 80, mada ovi prevoznici kažu da je i to - minimum.
- Opravdanja za poskupljenje ima dosta, jer ne ulazi u naše troškove samo gorivo - objašnjava Gojko Savić, direktor saobraćaja u "Domiku". - Morali smo da podnesemo zahtev za nivelaciju cena ne zbog naše zarade, već da bismo mogli da opstanemo. Ipak, iz grada nam još nisu odgovorili.
TAKSI: U sličnoj su situaciji i taksisti, koji su gradonačelniku ovih dana dostavili svoj predlog novih cenovnika. Prema njemu, start bi poskupeo sa 119 na 129 dinara, kilometar u prvoj tarifi sa 46 na 49, a u drugoj sa 58 na 64 dinara. Zasad se ne zna da li će grad pristati na ovo poskupljenje, a situaciju dodatno komplikuje činjenica da su neka udruženja poslala i svoj, nešto drugačiji predlog, po kojem bi start koštao čak 149 dinara, prva tarifa 49, a druga 59 dinara.

GREJANJE I VODA
IZ "Beogradskih elektrana" najavili su da bi cena grejanja trebalo da bude veća za nekoliko desetina odsto, ali konačnu reč o nivou poskupljenja i ovde će dati Republika. Predlog gradonačelnika Đilasa je da se cena gasa direktno odražava na cenu grejanja.
Ni cena vode nije se dugo menjala, a iako računice "Vodovoda" kažu da iz česme mora da teče desetak odsto skuplji mlaz, nije izvesno da će se to uskoro i desiti.

GSP
I CENE pojedinačnih karata i markica za GSP moraju "gore", ali još niko iz Starog dvora nije dao zvaničnu odluku koliko. Procenjuje se da bi karta, za normalno funkcionisanje kada se smanjeni udeo grada u transportnim troškovima prevoznika, morala da košta najmanje 25 odsto više, mada nije isključeno da poskupljenje bude i veće. To znači da bi, na primer, jedna vožnja u prvoj zoni stajala 40 dinara, umesto dosadašnja 32.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak