Profesor Panarin predviđa raspad SAD-a

RTS 27.11.2008 13:37
Profesor Igor Panarin

Profesor Igor Panarin


SAD uskoro čeka potpuni ekonomski krah, čija će dugoročna posledica biti raspad današnje supersile na nekoliko samostalnih država - predviđa profesor Igor Panarin, koji predaje u Diplomatskoj školi ruskog Ministarstva spoljnih poslova.Prema njegovom mišljenju, SAD će se raspasti na nove države poput Pacifičke obale, kojom će dominirati kineski doseljenici i kapital; Jug, gde će dominirati Latinoamerikanci; Teksas, gde je pokret za nezavisnost u usponu; Atlantsku obalu sa svojom specifičnom kulturom i mentalitetom; Centralni deo, od pet siromašnih država u kojima većinu čine starosedeoci; Sever, gde se primećuje sve veća ideološka bliskost sa Kanadom.

Panarin za list "Izvestija" ovakvu prognozu obrazlaže tvrdnjama koje je izneo pre deset godina na jednoj konferenciji, kada je upozoravao na sve manje održivi inostrani dug SAD koji je tada iznosio dva biliona dolara, a danas iznosi čak 11 biliona.

"Dolar nije ničim osiguran. Dug je narastao kao lavina, iako ranih 80-tih nije ni postojao. To je piramida koja samo može da padne."

"Zahvaljujući ekonomskoj krizi, tri od pet najjačih i najuglednijih banaka na Vol stritu već je prestalo da postoji, a dve jedva preživljavaju", kaže Panarin i tvrdi da će SAD zbog toga prestati da budu svetski finansijski regulator, a na to mesto će doći Kina i Rusija.

Panarin smatra da će ekonomski problemi za Amerikance postati sve neizdržljiviji zbog propasti firmi kao što su "Ford" i "General Motors", te masovnog gubitka ušteđevina u bankama, rasta cena i nezaposlenosti.

"Guverneri bankrotiranih država sada sve više opsedaju Vašington tražeći pomoć, a nezadovoljstvo zaustavlja jedino uverenje da će Barak Obama napraviti čudo. Ali, već na proleće će se ispostaviti da od čuda nema ništa", tvrdi Panarin.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak