Preminuo snimatelj Vilko Filač

RTS 27.11.2008 13:37
Vilko Filač sa Emirom Kusturicom

Vilko Filač sa Emirom Kusturicom


Čuveni snimatelj i direktor fotografije Vilko Filač preminuo je u Ljubljani. Njegova sjajna fotografija obeležila je sve uspešne filmove Emira Kusturice.Vilko Filač, poznati snimatelj i direktor fotografije, nekoliko najboljih filmova snimio je sa Karpom Godinom, Francom Slakom i Francom Štiglicom.

Pogled Filača kroz oko kamere očarao je gledaoce širom sveta, istakao je Radio Slovenija u osvrtu na njegovu bogatu karijeru.

Diplomirao je na čuvenoj Filmskoj akademiji u Pragu u generaciji sa Tinom Perkom, Goranom Paskaljevićem, Goranom Markovićem i Emirom Kusturicom.

Poslednjih pet godina predavao je na ljubljanskoj Akademiji za film.

Filač je bio direktor fotografije u svim uspešnim Kusturičinim filmovima, od njegovog prvenca "Sećaš li se Doli Bel", kanskih pobednika "Otac na službenom putu" i "Podzemlje" ali i filmova "Dom za vešanje" i "Snovi u Arizoni".

Radio je i kao reditelj dokumentarnih filmova. Za jedan od njih dobio je Gran Pri na Festivalu dokumentarnog filma u Nici, 1980. godine.

Dobitnik je nagrade za najbolju kameru na Jugoslovenskom filmskom festivalu 1985. godine.

Poslednjih 15 godina Filač je najviše snimao u inostranstvu.

Njegova vrhunska filmska kamera snimila je glumce kao što su Marlon Brando, Džoni Dep, Džeremi Ajrons, Gong Li i Žilijet Binoš.

Oduševio je žiri Berlinskog festivala 2003. godine, kratkim filmom "Atorzija", u režiji Stefana Arsenijevića.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak