Saradnja JKP Čistoća i stručnjaka sa FTN

Danas 27.11.2008 13:37
Polovina otpada za preradu

Polovina otpada za preradu


Stručnjaci sa Departmana za inžinjerstvo zaštite životne sredine Fakulteta tehničkih nauka, u okviru saradnje sa JKP Čistoća, napravili su „Elaborat o privremenom odlaganju otpada na rekultivisanom, saniranom delu gradske deponije u Novom Sadu“, na osnovu koga će se obavljati postupak odlaganja otpada u narednih nekoliko meseci dok se ne uradi projekat sanacije i rekultivacije.Stručni tim sa ovog Departmana, pod rukovodstvom dr Gorana Vujića, nedavno je završio analizu komunalnog otpada na teritoriji Novog Sada, na osnovu uzoraka uzetih na gradskoj deponiji. Analiza je pokazala da je učešće organskog otpada u uzorku oko 50 odsto, dok 40 odsto predstavljaju potencijalne sekundarne sirovine kao što su papir, pet ambalaža, tvrda plastika i metal.

Saradnja stručnjaka FTN i Čistoće obuhvata istraživanja na deponiji, pre svega na analizi koncentracije deponijskih gasova, analizi morfološkog sastava komunalnog otpada, praćenja kvaliteta procednih i podzemnih voda na deponiji i ostalih elemenata koji mogu uticati na zaštitu životne sredine. Znanja stručnjaka će se koristiti i za izradu projekata koji će doprineti razvoju savremenog tretmana otpada.

- Dobrodošla su znanja stručnjaka koja mogu doprineti da unapredimo rad na gradskoj deponiji u cilju poboljšanja zaštite životne sredine u Novom Sadu - istakao je Dalibor Novaković, direktor JKP Čistoća.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak