Ličnost Danas: Vilijam Montgomeri

Marija Stojanović Danas 27.11.2008 13:37
Ličnost Danas: Vilijam Montgomeri


Bivši američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri suočio se nedavno s pretnjama smrću, zbog čega mu je dodeljena policijska zaštita.Mediji tvrde da nekim krugovima nisu po volji aktivnosti njegovog prijatelja, hotelijera Gorana Štroka. Montgomeri je član Upravnog odbora Štrokovog preduzeća „Jadranski luksuzni hoteli“, u okviru kojeg posluje i čuveni hotel „Belvi“ u Bečićima.
Montgomeri je diplomirao psihologiju na Univerzitetu Baknel. Poslediplomske studije iz poslovne administracije završio je na Univerzitetu DžordžVašington. Uporedo je izučavao i vojnu doktrinu. U američkoj vojci služio je od 1967. do 1970, uključujući i boravak na vijetnamskom ratištu. Dobio je Bronzanu zvezdu, Medalju za službu u Vijetnamu i druga prestižna priznanja.

Munjevit diplomatski uspon ostvario je krajem osamdesetih godina proteklog veka. Bio je zamenik šefa misije za Bugarsku od juna 1989. do maja 1991, a od oktobra 1993. do januara 1996. američki ambasador u toj državi. Njegovo iskustvo zapalo je za oko i šefu države Bilu Klintonu, koji ga je imenovao za specijalnog savetnika. Kao čovek od poverenja 1996. postaje državni sekretar za Primenu bosanskog mirovnog sporazuma. Tokom bogate diplomatske karijere bio je i ambasador u Hrvatskoj (od 1998. do 2000). Za uspešnju saradnju s hrvatskom vladom odlikovan je Ordenom princa Trpimira. Šef misije ambasade SAD u Beogradu postao je 17. novembra 2000, nakon pada režima Slobodana Miloševića i obnavljanja diplomatskih odnosa dveju zemalja. Na dužnost ambasadora stupio je 30. novembra 2001. O njegovoj ljubavi prema Balkanu govori podatak da je nakon prestanka diplomatske službe 2004. odlučio da se nastani u Hrvatskoj.

Montgomeri nije tipičan penzioner koji uživa u šetnjama dužjadranske obale, budući da se nedavno latio biznisa. U septembru 2008. postao je suvlasnik firme „Strejkon sekjuriti“. Zbog poslovnih obaveza prestao je da piše nedeljnu kolumnu za list Danas „Pogled iz Cavtata“ u kojoj se na analitički način bavio aktuelnim balkanskim i svetskim temama.

Vilijam Montgomeri rođen je 1945. u Pensilvaniji. Sa suprugom Lin, univerzitetskom profesorkom, ima kćerke Ameliju i Katarinu. Ljubitelj je srpskih delikatesa, naročito mlade jagnjetine. Prepoznatljiv je po osmehu i ljubavi prema plesu. Govori ruski, bugarski, srpski i hrvatski.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak