Hjundai santa FE 2.2 CRDI : Samo za odabrane

Alo 27.11.2008 13:37
Hjundai santa FE 2.2 CRDI : Samo za odabrane


„Hjundai santa fe“ je jedan od najprodavanijih SUV-ova kod nas. Logično je pretpostaviti da mu je, kao i većini istočnjaka, glavni adut cena. To je donekle i tačno, ali je kod ovog modela ono što se dobija za uloženi novac dovedeno do krajnjih granica.Prve generacije ovog SUV-a se većina zaljubljenika automobila seća kao vozila specifičnog dizajna koje svoj istočnjački šmek nije moglo da sakrije. Upravo taj dizajn je bio „trn u oku“ evropskim kupcima koji se starim „santa feom“ nisu baš oduševili. Tada su u korejskoj fabrici shvatili da će za naklonost Evropljana morati dosta da se potrude. I jesu.

Parira konkurenciji
Izgled „santa fea“ nimalo ne odudara od pojedinih evropskih modela iste klase. Kockastih formi i jasnih ivica gotovo da i nema, ali je i to u skladu sa „šminkerskim“ izgledom današnjih terenaca koji su pre statusni simboli nego „of-roud“ automobili i koji se najčešće viđaju u dolini, ali onoj „silikonskoj“. Prednji kraj nema puno detalja,

Dimenzije
Dužina 4.650 mm


Širina 1.890 mm
Visina 1.725 mm
Međuosovinsko
rastojanje 2.700 mm
Klirens 204 mm
Masa 1.898 kg

Motor i performanse

 

Zapremina 2.188 cm3
Snaga 155 KS
Obrtni moment 343 Nm
Maksimalna brzina
(na testu) 187 km/h
Ubrzanje
od 0 do 100 km/h 11,6 s
Prosečna potrošnja 8,9 l
 
a jedino što se ističe je velika maska hladnjaka i farovi skoro pravougaonog oblika. Donji deo branika je skraćen i usečen tako da, zajedno sa čvrstom zaštitom koja ga pokriva, daje jasne naznake o tome kojoj klasi „santa fe“ pripada. Zadnji kraj je od prednjeg širi za oko pet centimetara, što ga čini robustnijim, a dva ogromna, hromirana izduva samo pojačavaju utisak.
Luksuzna kabina
Enterijer „santa fea“ više podseća na one koji se sreću na luksuznim limuzinama. Jedino što će vozaču skrenuti pažnju na to u kakvom se automobilu nalazi je visoka pozicija koju zauzima u odnosu na ostale učesnike u saobraćaju. Kvalitetni materijali, kožne obloge sedišta sa crvenim rubovima, detalji koji podsećaju na aluminijum i dopadljiv dizajn su osnovne karakteristike kabine ovog modela.
Sve potrebne komande su smeštene na centralnom delu konzole i logično raspoređene. Sedišta su odlična i podešavaju se u svim pravcima (imaju i lumbalnu podršku), ali iznenađuje da se volan, umesto elektronski, mora podesiti ručno.
Snage dovoljno, brzina premalo
Dizelaš od 2,2 litra, koji se našao ispod haube testiranog modela, je sasvim solidan agregat koji može da zadovolji potrebe prosečne vožnje. Njegovih 155 konja će vozilo teško skoro 1.900 kilograma lako poterati u galop i omogućiti mu brza preticanja. Proizvođač navodi da je maksimalna brzina „santa fea“ sa ovim dizelašem 179 kilometara na sat, ali smo mi uspeli i da odemo iznad toga.
Jedna od najvećih zamerki ovom automobilu je menjač koji ima samo pet brzina. Iako i ovakva transmisija odlično odrađuje posao, čini se da bi performanse bile još bolje kada bi postojao šesti stepen prenosa.
Diže adrenalin
Ponašanje ovog modela u svakodnevnoj vožnji se pokazalo odlično. Visina karoserije nije naudila stabilnosti, pa „santa fe“ odlično prijanja za podlogu, a čak i jurnjava autoputem ne dovodi do velikog ljuljanja karoserije. Uključivanje pogona na sve točkove i silazak sa puta nije zadalo previše muka ovom modelu. Blato, sneg, pa čak i nešto plića voda su pravo terensko okruženje za „santa fe“. Nešto ozbiljniji izazovi su, kao i za većinu konkurenata, ipak prevelik zalogaj. Međutim, povremeni odlazak u prirodu i vožnja nešto blažim terenima su sasvim dovoljni da vozaču podignu adrenalin.
Najjeftiniji u klasi
Sve što ima da ponudi vozaču, „santa fe“ daje za jako malo novca. Početnih 29.990 evra ili 32.490 evra, koliko košta kompletno opremljena verzija sa testa (grejanje sedišta, dvozonska klima, kompas, zatamnjena stakla...) čine „santa fe“ najjeftinijih u klasi u kojoj je, za perjanice starog kontinenta, potrebno daleko više novca.
 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak