Lepotice tužnih lica

Politika 27.11.2008 13:37
Merilin Monro

Merilin Monro


Zbog čega su neke od najlepših žena sveta kraj života dočekale u samoći, depresiji i sećanju na muškarce koji su ih najviše povredili 

Nikica Marinović, prva devojka iz bivše Jugoslavije koja je dobila titulu najlepše Evropljanke i postala prva pratilja mis sveta 1966. godine, nedavno je izvršila samoubistvo u 61. godini. U šturom policijskom izveštaju piše da je Nikica vratila bogu ulaznicu za život zbog preteškog bremena depresije, a prijatelji ove lepotice kažu da je ona godinama živela sama i u društvu gospođe Tišine, okružena uspomenama i fotografijama – nemim svedocima jedne mladosti i života koji je počeo kao Diznijeva bajka, a završio se kao tragedija. Lepotica, za kojom je uzdisala jača polovina bivše Jugoslavije i koja se kretala u elitnim krugovima evropske buržoazije i beogradskog džet-seta i bila tajni predmet želje najpoželjnijih jugoslovenskih muškaraca, okončala je život u potpunoj samoći.

Iako je lepota postala veoma konvertibilna valuta i viza za izlazak iz začaranog kruga siromaštva i prosečnosti, iako se životni snovi lepih žena ostvaruju po holivudskom scenariju, istorija je i dalje prepuna lepotica zbog kojih je čovečanstvu zastajao dah a koje su iza kulisa reflektora i bajkovitih naslovnih strana vodile život sumoran i tegoban kao da im je Čarls Dikens pisao životni scenario. Tvrdnja da najlepše žene sveta baš i nisu imale sreće u životu identična je konstataciji da papa baš i nije za abortus, a jedna od žena čija je lepota postala drugo ime za tugu bila je i Merilin Monro. Holivudska boginja, koja je nudila vrlo eksplicitan odgovor na pitanje – zašto muškarci više vole plavuše, tragala je za ljubavlju i muškarcem koji u njoj neće gledati ikonu filmskog platna, već živo biće sa svim svojim nesavršenostima i manama. Međutim, njen prvi suprug Džo di Mađio odlučno je zahtevao da Merilin na vrhuncu karijere napusti glumu, posveti se porodici i rodi barem četvoro dece, a pisac Artur Miler nije mogao da podnese što se nije oženio likom iz filma već osobom od krvi i mesa. Najomiljeniji američki predsednik provlačio je njeno srce kroz emocionalni mlin za biber, a najmoćniji američki muškarci tretirali su je trofejom u galeriji svojih životnih uspeha. Gladna ljubavi, teško se odupirala zagrljaju svakog novog muškarca i svakog je volela s istom strašću sa kojom je na kraju ispila preveliku dozu tableta.

Marija Kalas
Marija Kalas, koju su nazivali najlepšim sopranom u istoriji muzike, od čije bi interpretacije „Norme” proplakao i kamen, do kraja života plakala je zbog grčkog brodovlasnika Aristotela Onazisa. Nakon njegovog upornog osvajanja, operska diva ostavila je muža, zapostavila muzičku karijeru i pevala od sreće samo u ljubavnom zagrljaju Onazisa, da bi je on, nakon samo nekoliko godina strasti, zamenio udovicom američkog predsednika Džona Kenedija. Iako je brak sa Džeki kratko trajao, Marija Kalas nikad nije prebolela Onazisovu izdaju – pokušala je da se vrati pevanju, ali ju je glas sve češće izdavao. Međutim, kada je 1975. godine na svojoj japanskoj turneji čula za Onazisovu tešku bolest, dojurila je u Pariz da bi uz umirućeg muškarca, koga je zvala ljubavlju svog života, provela poslednje nedelje njegovog života. Umrla je dve godine nakon njega, ne dočekavši svoj 54. rođendan.

Sličnu je sudbinu imala i Dora Mar, pariska lepotica i vrhunski umetnički fotograf, koja je u 27. godini upoznala šezdesetogodišnjeg Pabla Pikasa i do smrti živela samo od uspomena na zajedničke dane. Legenda kaže da je slavni slikar osvojio njenu ljubav kada joj je pružio iluziju ekskluzivnog pristupa u njegov stvaralački svet, dozvolivši joj da bude prisutna dok je slikao Gerniku i da ga fotografiše u činu stvaranja ovog remek-dela. Kada je dobio trajnu vizu za njeno srce, varao ju je, ponižavao i na kraju ostavio zbog još mlađe žene. Ali, ona ga nikad nije zaboravila i nikoga više nije zavolela – do kraja života živela je u izolaciji, okružena Pikasovim umetničkim delima koja je odbijala da proda čak i kad se našla na rubu egzistencije. Ostavila je fotografiju i ostala upamćena po svojoj izjavi: „Nakon Pikasa, ostaje vam samo Bog”.

Ava Gardner
Bog u ljudskom obličju za ikonu holivudskog filma Avu Gardner bio je profesionalni srcelomac Frenk Sinatra. Fatalni susret desio se dok su oboje bili u braku. Sinatra joj se udvarao punih sedam godina, ali su problemi izbili odmah nakon njihovog venčanja. Frenkova karijera pretrpela je ogroman udarac zbog razvoda, obožavatelji su ga zasuli mržnjom zbog napuštanja supruge i troje dece, bio je na rubu bankrota i u viru alkohola, a Ava je tih godina bila najsjajnija zvezda u sazvežđu holivudske galaksije. Poštovana i cenjena, uspela je da nagovori holivudske filmske producente da angažuju Sinatru koji je nakon nekoliko sjajnih filmskih uloga povratio svoju popularnost. Ali, bračna sreća je kratko trajala, a u svakodnevicu ovog slavnog para uselile su se svađe, opijanje, ljubomora i šamari. Nakon sedam godina uzajamnog mučenja par se razveo – Frenk je posle razlaza sa Avom sklopio još dva braka a holivudska princeza nikad više nije stala pred matičara. U memoarima napisanim u sutonu svog života Ava je priznala: „Imali smo burnu i strastvenu vezu koja se nije dobro završila. Ali, Frenki je bio najveća ljubav mog života”.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak