Prag : Zlatna prestonica

Politika 27.11.2008 15:37
Prag : Zlatna prestonica


Grad umetnosti postao svetska turistička atrakcija, a danas je posećeniji od NjujorkaIako su alhemičari pokušavali da pronađu zlato i ugase neutoljivu žeđ za plemenitim metalom Rudolfa Drugog sinonim Zlatni Prag je zaživeo kada je Karlo Četvrti pozlatio kupole praškog zamka i tako doprineo slavi jedne od prestonica sveta. Danas posećeniji čak i od Njujorka ovaj fascinatni grad privlači veliki broj turista koji dolaze na kraće (siti brejk programi) ili duže kada iznajmljuju sobe u jeftinijim hotelima izvan skupog centra i potpuno se predaju uživanju kulturnoj i umetničkoj prestonici Evrope.

Prag je osnovan u 9. veku po dolasku Slovena u Češku. Brzo je postao sedište njenih kraljeva, od kojih će neki dostići carski položaj u izbornom Svetom rimskom carstvu. Na taj način, Prag je u nekim periodima bio prestonica celog carstva.

Grad je dostigao svoj zenit u vreme vladavine Karla Četvrtog, koji je izgradio Karlov most, Katedralu Svetog Vita, prvu gotičku katedralu u  Centralnoj Evropi, u aprilu 1348. osnovao je Karlov univerzitet, jedan od prvih severno od Alpa, i proširio grad ka istoku i jugu. Godine 1355. Prag je postao prestonica Carstva. Poslednje godine vladavine Karla Četvrtog, 1378. Prag je imao 40.000 stanovnika i bio jedan od najvećih gradova Evrope.

Vekovima Prag je bio multietnički grad, sa češkim, nemačkim i jevrejskim stanovništvom. Posle nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu, većina Jevreja je nestala u holokaustu. Građani kojima je nemački jezik bio maternji, a koji su predstavljali većinu do 19. veka, proterani su posle rata.

Kao jedan od najstarijih, najvećih i najlepših gradova u srednjoj Evropi, koji je pošteđen od razaranja u Drugom svetskom ratu, Prag je  danas prvorazredna turistička destinacija. Arhitektura Praga je raznovrsna od romaničke, gotičke, renesansne, barokne, rokoko, klasicističke, ampir arhitekture do pravaca XX veka secesije i kubizma.

U svojim delima opisali su ga mnogi umetnici iz različitih epoha. Najpoznatiji među njima su veliki kompozitori, Bedžih Smetana i Antonjin Dvoržak, Volfgang Amadeus Mocart. U svojim književnim delima, o Pragu su pisali Milan Kundera, pesnik Jaroslav Sajfert Franc Kafka, Vaclav Havel, Jan Neruda, Jaroslav Hašek, Maks Brod, Egon Ervin Kiš.

U Pragu se nalazi veliki broj gradskih parkova i vrtova (najveći je Petrinski park, koji obuhvata nekoliko vrtova na prostoru Petrinskog brda), kao i veliki gradski Zoološki vrt. Tu su i veliki zabavni i sportski centri, poput Strahovskog atletskog kompleksa koji obuhvata tri atletska stadiona, na kojima su se, za vreme Komunističke vladavine, održavale velike gimnastičke priredbe, tzv. „Spartakijade”. Najpopularniji sport u gradu je fudbal, a najpoznatiji klubovi su „Sparta” i „Slavija”.

Pored niza najznačajnijih kulturnoistorijskih spomenika poznat je i po nenametljivom šmeku svojih restorana sa obilnom i gurmanskom hranom kao i sjajnim noćnim klubovima po kojima se svira i neguje izvorni džez, rok i bluz a u pojedinim preko čitavog dana sviraju ozbiljnu muziku violinisti, čelisti, i drugi simfoničari. Niz filmskih režisera završavao je čuvenu prašku filmsku akademiju od kojih je jedan od najpoznatijih i Emir Kusturica.

Putovanja u Prag organizuju naše vodeće agencije u raznim aranžmanima od tri (siti brejk) ili više dana i to Kontiki, Džoli, Top turs, Argus, Filip trevl i drugi.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak