Peconijeva imperija uzdrmala Vrbas

Politika 27.11.2008 13:19
Peconijeva imperija uzdrmala Vrbas


Usled masovnog otpuštanja radnika u prehrambenoj industriji, ozbiljno je dovedena u pitanje dalja sudbina ove privredne grane Privatizacija giganata u proizvodnji hrane, poput „Karneksa“, Šećerane „Bačka“, „Vitala“, Fabrike keksa „Medela“, mlinsko-pekarskih kapaciteta i agrarnog kompleksa od nekoliko hiljada hektara oranica, stanovništvu Vrbasa nije donela ničeg dobrog, a socijalne tenzije sve su izraženije.

Bez posla je, tokom minule četiri godine, ostalo oko 4.000 radnika, što je i te kako ruiniralo doskora natprosečan standard u ovom delu Bačke. Uz to, i svi pokazatelji privredne stabilnosti i razvoja u privatizovanim firmama srozani su na najniže grane. Kako se čulo na nedavnom protestnom skupu održanom u Vrbasu, lavovski deo profita ostvarenog u ovoj sredini nekontrolisano se odliva, a „nove gazde, umesto da ulažu u razvojne programe, nagoveštavaju preseljenje čitavih pogona na nove lokacije u drugim gradovima i otpuštanje još većeg broja radnika“.

– Samo tokom oktobra, Predrag Ranković Peconi, vlasnik „Inveja“, u čijem sastavu je i „Vital“, dao je nalog administraciji ove fabrike da otplati navodni investicioni kredit njegove kompanije od osam miliona evra. Tako je, uz samo jedan potpis, iz vrbaske Fabrike ulja otišla basnoslovna suma novca, a da nikome nije jasno kuda i zašto, budući da je poznato da „Invej“ ništa ne gradi – rekao nam je predsednik vojvođanskog odbora UGS „Nezavisnost“ Slavko Vlaisavljević i naglasio da je istovetna situacija i u većini ostalih privatizovanih privrednih sistema.

Inače, Peconijevu vrbasku „poslovnu imperiju“, osim „Vitala“ iz kojeg je nedavno otpušteno više od 200 radnika, čini još i „Trivit – mlin“, koji će uskoro prestati da radi a svi zaposleni naći će se na ulici, kao i Fabrika keksa „Medela“ iz koje su upravo ovih dana 34 sredovečne žene „prebačene“ na evidenciju nezaposlenih gde će, po svemu sudeći, dočekati penziju. Tako je, sa ranijim otkazima u pomenute tri firme, spisak „prekobrojnih“ radnika, po aršinima „Inveja“, za minule tri godine, već dosegao hiljadu imena.

Na delu je sistematsko uništavanje prehrambene industrije, što ozbiljno preti daljem opstanku ove privredne grane. Najavljuju se nova masovna otpuštanja radnika, a nikoga pri tom nije briga ko će ubuduće raditi, kako će grad uopšte opstati. Sve se ovo dešava naočigled države, mada je jasno već poodavno da je posredi grubo kršenje Ustava Srbije i međunarodnih konvencija o ljudskim pravima – upozoreno je na protestnom skupu u Vrbasu.

-------------------------------------------------

Otkaz za povređenu na radu

„Mada sam na bolovanju zbog povrede na radnom mestu, zadobijene još pre četiri meseca, sada sam se našla na spisku suvišnih. Moje lečenje potrajaće još izvesno vreme, ali poslodavac uopšte ne haje za to, već, protivno svim pravnim normama i kolektivnom ugovoru, daje mi otkaz”, kaže za naš list dugogodišnja radnica „Vitala“ Jasmina Radović.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak