Izazovi mode obeležene religijom

Jutarnji.hr 27.11.2008 14:19
Izazovi mode obeležene religijom


Treću godinu zaredom održava se Islamski modni festival, koji završava sutra, a interes je bio tako velik da se prvi put event proširio i na DubaiProcjenjuje se da oko bilijun stanovnika svijeta prakticira nošenje tradicionalne muslimanske odjeće, odnosno da poštuje pravilo nužnog pokrivanja određenih dijelova tijela. Upravo među tih bilijun ljudi dizajneri islamske odjeće traže svoje vjerne kupce, s toga se osnivanje Islamskog modnog festivala (IFF) pokazalo kao nužnost, ali i kao odgovor svjetskoj modnoj sceni koja nije religiozna.

Za razliku od pravila “manje je više”, koje se vrlo često koristi na modnim pistama i u magazinima sa Zapada, organizatori i sudionici IFF-a drže se suprotnog pravila, u kojem se, kako kažu, polugolo žensko tijelo ne iskorištava za prodaju proizvoda.

Osnivač ove jedinstvene modne manifestacije, Malezijac i nekadašnji model Dato’ Raja Rezza Shah, objašnjava da mu je krajnji cilj da malezijski grad Kuala Lumpur, indonezijski Džakarta te Dubai u Arapskim Emiratima postanu ono što su Pariz, Milano i New York za prestižne europske modne marke.

Moda nas ujedinjuje


Rezza Shah dodaje i da ako zanemarimo religiozne potrebe, islamska moda ima mnogo veću ulogu od pukog prekrivanja.

- Ne postoji točna definicija kako bi se netko trebao pokrivati. Postavlja se i pitanje što s modernim i različitim zajednicama. Mi želimo prezentirati ljudima cijelog svijeta da je islamska moda doista moderna i prigodna za svakoga. Uostalom, ljepota i moda trebale bi biti ono što nas ujedinjuje, bez obzira na kulturu ili religiju - rekao je Rezza Shah, uspješni biznismen, dizajner, ali i glumac u brojnim filmovima.

Dizajneri koji su se i ove godine u velikom broju odazvali IFF-u oduševljavaju različitošću odjeće predviđene uglavnom za muslimanke i muslimane. Tako se posebice prošle godine moglo vidjeti mnogo kreacija namijenjenih ženama a u kojima su najvažniji odjevni predmet bile upravo hlače. Marame za pokrivanje glave izvrsno su se kombinirale uz šešire, a kod većine modela isticao se i struk.

Neki dizajneri ove su se godine poslužili tradicionalnim uzorcima te ih spojili s modernim krojevima, a drugi su pomaknuli granicu te svoje modele krojili isključivo za modernu ženu. Želja im je pokazati kupcima da islamska odjeća može biti stilski vrlo raznolika, i tako razbiti stereotipe o muslimanskoj odjeći.

Dostojno princeza


Na reviji su se pojavila i eminentna imena islamskog modnog svijeta, poput Bernarda Chandrana, Samuala Wattimena, te Ide Royani, a ukupno je svoje modne linije predstavilo više od 20 dizajnera iz Malazije, Indonezije, Pakistana i Ujedinjenih Arapaskih Emirata. Upravo je u Emiratima ove godine IFF održan prvi put, i to u travnju, gdje je događaj bio okupio arapsku društvenu elitu, kao i članove te posebno članice kraljevskih obitelji.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak