Stan za zabavu i znanje

Jutarnji.hr 27.11.2008 13:19
Stan za zabavu i znanje


Kako pomiriti sklonost prema intelektualnom radu, ali i ljubav prema druženju i naklonost prema noćnom životu?To je bio problem koji se postavio pred mladog profesora na zagrebačkom sveučilištu kada je uređivao stan u novim zgradama sagrađenim na mjestu stare uljare, u centru grada.

Kako je imao mogućnost intervenirati u tlocrt stana za vrijeme njegove gradnje, od zamišljenog trosobnog stana od 58 kvadrata, napravio je atraktivan dvosoban stan s velikim dnevnim boravkom čiji je jedan dio i radni prostor. “Problem moderne novogradnje je što u malo kvadrata pokušava strpati što više soba”, objašnjava naš sugovornik koji je svoj životni prostor uredio  jednostavno, ali i elegantno; sve je u bijelim i krem tonovima s kontrastima u sivom i crnom.

“Sve sitnice u stanu su iz Ikee, no veći komadi namještaja su kupljeni na Velesajmu ili izrađeni po mjeri kod jednog zagrebačkog stolara”, objašnjava ovaj mladi profesor koji mnogo putuje te je strastveni konzument knjiga, glazbe i filmova. U tome leži i razlog što u njegovom stanu gotovo i nema slika.

Naime, najveći prazni zid u stanu zapravo je “platno” na kojem se iz projektora na drugom kraju sobe projiciraju filmovi, spotovi, gledaju fotografije s putovanja. Dnevnim boravkom, čija je jedna strana potpuno u staklu pa je tako pun svjetla, dominira velika sjedeća garnitura, a nad dugačkim radnim stolom smještenim iza nje police su za knjige koje se protežu cijelom dužinom zida.

Kuhinja je od dnevnog boravka odijeljena šankom. Ona je tipično muška - svi elementi su tamno srebrni, gotovo crni.

“Radne plohe su izrađene od debele iverice s ultrapasom koji ima uzorak mokrog betona pa one uvijek izgledaju kao da su pošpricane vodom”, pojasnio je. Cijeli jedan kuhinjski element posvećen je velikoj selekciji čajeva jer su upravo čajevi glavni stimulans u dugim filmskim maratonima za veliko društvo.

Posebna pozornost posvećena je uređenju nužnika. Baš kao u nekom klubu, na vratima stoji natpis WC, a unutra je osim obične zahodske školjke i - pisoar. Kupaonica je pak u bijelo-crno-crvenoj kombinaciji te je izuzetno prostrana. 

Spavaća soba, iako mala, odiše posebnom elegancijom. Jedna strana zida zauzeta je velikim ugradbenim bijelim ormarom s jednim vratima od ogledala. Tu se našlo mjesta i za slike i to mladog, talentiranog slikara iz Venezuele sklonog fantastičnim temama. 

U ovom stanu za (prije svega intelektualnu) zabavu i stjecanje novih znanja računala su uvijek upaljena, a njegov vlasnik je gotovo sve vrijeme online. Pomalo šminkerski, no zapravo savršeno udoban, dobro organiziran i s jednom stranom potpuno otvoren svijetu (u staklu), ovaj stan je zapravo najbolja slika njegovog vlasnika - radoznalog profesora na pragu zrelosti.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak