Stručnjaci: Reč 'telefon' zvoni u mozgu

Jutarnji.hr 27.11.2008 13:02
Stručnjaci: Reč 'telefon' zvoni u mozgu


Nemački su stručnjaci otkrili da reči koje predstavljaju naziv određenih predmeta ili pojava izazivaju u mozgu reakciju koja se može uporediti s neposrednim doživljajem tih predmeta ili pojava."Ako pročitamo riječ 'telefon', u mozgu nam odmah zvoni", izjavio je u utorak psiholog Markus Kiefer sa sveučilišta u Ulmu.

Riječ se ne može pravilno razumjeti ako nije povezana s osjetom, tvrde njemački znanstvenici koji su svoje istraživanje predstavili u časopisu "Journal of Neuroscience".
Smatraju da su time opovrgli uvriježeno mišljenje da se pojmovi u mozgu prerađuju apstraktno.

Stručnjaci su tijekom istraživanja mjerili strujanja u mozgu pri čitanju riječi. Kad bi osoba pročitala ime nekog predmeta koji se može čuti, kao što je telefon, u mozgu su se aktivirala područja koja su zadužena za sluh.

Istraživanje nudi važne spoznaje za odgoj djece.

"Pojmovi su osiromašeni ako za vrijeme učenja ne postoji mogućnost slušanja, gledanja, mirisanja i osjećanja predmeta", izjavio je Kiefer.

Ako djeca poznaju životinje ili biljke samo s televizije ili iz knjiga, ti pojmovi za njih ostaju apstraktni i nerazumljivi.

Stručnjaci s ulmskog sveučilišta pretpostavljaju da su čak i pojmovi poput slobode, pravde ili čak potvrde o vlasništvu na dionicama povezani s čulima. Uvjereni su da ne može doži do razumijevanja ukoliko ne postoji čulna povezanost.

Kao primjer, Kiefer je naveo aktualnu financijsku krizu.

"Dokument o vlasništvu nad dionicama na burzi u slučaju nedostatka osjeta samo je list papira čija se važnost ne može potpuno shvatiti. U tom slučaju, u glavi ništa ne zvoni", zaključio je Kiefer. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak