Preciznost, udobnost i dodatni tasteri najbitniji

24 sata 27.11.2008 13:02
Preciznost, udobnost i dodatni tasteri najbitniji


Današnje tastature imaju po 104 tipki koje su u Srbiji najčešće poređane u rasporedu QWERTZ (prvi red slovnih tipki), dok miševi imaju dva tastera i točkić na koji je često dodat još jedan taster...Tastatura i miš su periferni uređaju koji se najviše koriste, a često se najmanje obraća pažnja tokom njihove nabavke. U zavisnosti za šta vam računar primarno služi, da li za igrice ili rad, možete pronaći ulazne uređaje koji su prvenstveno namenjeni vašim potreba.

 

ERGONOMIJA - Današnje tastature imaju po 104 tipki koje su u Srbiji najčešće poređane u rasporedu QWERTZ (prvi red slovnih tipki), dok miševi imaju dva tastera i točkić na koji je često dodat još jedan taster.
Ipak, razvojem računara zahtevano je da i miševi i tastature budu što funkcionalniji i lakši za korišćenje stoga su ponuđena razna rešenja poput multimedijalnih i ergonomski oblika. Predstavljamo vam nekoliko ulaznih uređaja koji vam pomažu u što jednostavnijem radu na računaru.

A4 tech – KBS 8
Vrlo jeftina tastatura čije su tipke ergonomski podešene te, stoga umanjuju zamor ruku posle dugog kucanja. Ima 19 dodatnih tipki koje se lako mogu programirati da se koriste umesto prečica za koje su potrebne tipke „ctrl“ ili „alt“.
Cena: oko 120 dinara

Microsoft – Wheel mouse optical
Naizgled jednostavan i može se reći na baš atraktivan miš, važi za jednog od najboljih na tržištu kada se gleda odnos cena-kvalitet. Optički miš koji je odličan za igrače, veoma je izdržljiv i precizan. Odlično leži u ruci i nimalo ne zamara igrača posle dugog korišćenja.
Cena: 650 dinara

Creative - Fatal1ty Gaming keybord
Kao što samo ime kaže ova tastatura je prvenstveno namenjena pasioniranim igračima video-igrica. Veoma tanak uređaj čiji tasteri su mekani i brzi kako bi ispratili reakcije igrača. Poseduje i prekidač za uključivanje osvetljeni tastera, kako bi noćno igranje bilo još jednostavnije.
Cena: 3.422 dinara

Labtec – Wheel mouse
Najobičniji miš za korišćenje, odličan za početnike. Dobro leži u ruci i ne zamara korisnika posle dužeg korišćenja brzina mu nije jača strana, tasteri su kratkog hoda, točkić zadovoljavajuć i kada se pogleda odnos kvaliteta i cene, može se reći da je ovaj miš dobra kupovina.
Cena: 170 dinara

Logitech – Media keybord
Vrlo udobna tastatura koja se podjednako može koristiti i za igrice i za rad. Tipke su vrlo mekane i uopšte se ne čuju pri korišćenju. Multimedijalni tasteri su vrlo logično podešeneni, tako da i ako nemate naviku da ih koristite počećete uz ovu tastaturu.
Cena: 1.020 dinara

Logitech G5 910-000094
Miš koji je svojstveno pravljen za izbirljive igrače. Možda, jedina mana može biti što nije bežični, ali kada se sagledaju sve karakteristike i mogućnosti koje pruža, to se može zanemariti. Ima osam tastera koji se mogu podešavati, poseduje laserski senzor koji je veoma precizan.
Cena: 4.000 dinara


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak