Izaberite grafičku kartu za vas

Blic 27.11.2008 12:43
Izaberite grafičku kartu za vas


Proizvođači grafičkih čipova poboljšavaju hardver svakih šest meseci, da bi omogućili razvoj složenijih i realističnijih PC igrica. Tačnije, ako vam je igrica starija od šest meseci, već imate staru karticu. O svim bitnim stvarima koje bi trebalo da znate prilikom kupovine grafičke kartice upoznaće vas stručnjaci iz PC Centra.Ali igrice nisu glavni razlog za novu grafičku pločicu. Mogućnosti kao što su podrška za dva ili više monitora, DVI priključci (za digitalne LCD monitore) i ugrađeni TV ili FM radio tjuner i video-konektori, kao što su S video i komponentni priključak, jesu drugi razlozi za nadogradnju. Uz pomoć stručnjaka iz kompanije „PC centar“ saznaćemo šta je bitno kod grafičkih kartica, kako se opredeliti pri kupovini, kao i top-listu trenutno rangiranih kartica.
Današnje grafičke kartice dolaze s PCI Express ulazom za uključivanje u PCI Express slot na novijim PC računarima i s AGP ulazom za uključivanje u AGP slot na starijim PC računarima. Ne možete uključiti PCI Express karticu u AGP slot ili obrnuto.
PCI Express grafičke kartice prenose podatke brže od AGP ploča (teoretski 16X nasuprot 8x) i većina novih ploča su samo PCI Express. Najnoviji tip slota je PCI Express 2.0 i kompatibilan je unazad sa PCIE grafičkim karticama starijih generacija.
Današnji grafički procesori mogu uspešno obrađivati full-motion 3D video, zahvaljujući naprednim grafičkim procesorima (GPU). Većina grafičkih procesora za desktop računare su razvijena u dve kompanije: nVidia i ATI. Što je brža vaša grafička kartica to će se brže prikazivati grafika na vašem računaru.
Kako brzo grafička kartica može izvoditi grafiku za računarske igrice može se videti iz podatka o broju slika u sekundi. Grafičke kartice s 3D efektima, kao što su senčanje piksela, transparentnost ili dinamičko osvetljenje su izazov za karticu i na taj način se smanjuje broj slika u sekundi.
Kada koristite vaš PC na intenzivnim grafičkim aktivnostima, kao što su igranje igrica ili obrada videa, informacije koje su neophodne za prikazivanje slike su privremeno spremljene u grafičkom RAM-u.
Potrebno vam je puno namenskog RAM-a kako bi mogli raditi s današnjim igricama sa složenim teksturama. Što je igrica ili slika koju vidite složenija, to više memorije zahteva. Većina jeftinijih kartica dolaze s najmanje 256MB GDD3 SDRAM-om. (GDD3 RAM je memorija s velikom brzinom). Microsoftov minimalni zahtev za Windows Vista Aero Glass grafiku zahteva minimalno 128MB na grafičkoj kartici. Kvalitetnije kartice i snažnije kartice nude 256MB do 512MB RAM-a.
Za starije igrice, dovoljno je 128Mb, premda neće imati dovoljnu brzinu na novijim igricama i na rezoluciji većoj od 1600x1200 piksela. Za takve zahteve, najbolje je da nabavite karticu s najmanje 256MB video memorijom.
Današnje igrice ne zahtevaju puno više od toga, ali se možete odlučiti za više memorije radije nego da se suočite s ponovnom nadogradnjom kada se pojave nove igrice koje zahtevaju više memorije.
Neki grafički čipovi koji su ugrađeni na matičnu ploču PC-a (ili na laptopu) koriste glavnu memoriju, smanjujući količinu memorije koja je dostupna operacijskom sistemu. Jeftiniji računari sa manje snažnim procesorom, često imaju integrisani grafički podsistem. Premda PC računari koji koriste taj integrisani čip prihvatljivo rade svoj posao na poslovnim aplikacijama, njima samo nedostaje memorije za bolje igrice.

S video izlaz i ulaz

S video priključak vam omogućava da pošaljete video signal na TV-u, projektoru, VCR ili na monitoru ili uređaju za snimanje.
S video priključak vam dozvoljava da dovedete video signal u vaš PC računar iz video kamere ili videorekordera. Ako na vašoj grafičkoj kartici nađete naziv VIVO (Video In Video Out) to znači da vaša kartica ima video ulaz i video izlaz na jednom konektoru. Najnovije kartice imaju i HDTV out.

Kompozitni ulaz i izlaz

Kompozitni priključak ima istu funkciju kao i S video priključak, ali isporučuje video signal koji je primetno slabiji u kvalitetu nego S-video priključak. Međutim, kompozitni priključak je pogodan za starije uređaje koji nemaju S video priključak. Mnoge grafičke kartice koje imaju S-video priključak takođe imaju i S video - kompozit adapter kabl. Najnoviji modeli poseduju i HDMI priključak za povezivanje LCD televizora visoke rezolucije (Full HD - 1920X1080).

Dva priključka za monitor

Sve novije grafičke kartice nude dva priključka za monitor. Neke nude jedan DVI (digitalni) i jedan VGA (analogni) priključak. Neke nude dva DVI priključka. DVI daje najčešći signal za digitalni LCD displej. Na VGA (D-sub) priključak se priključuju različite vrste monitora, posebno stariji tipovi. Na DVI priključak možete spojiti VGA monitor ako imate DVI-VGA adapter.

Poboljšana reprodukcija videa

Nove grafičke kartice imaju tehnologiju (na primer ATI Avivo i nVidia Pure Video) koja poboljšava reprodukciju DVD video signala, posebno na rezoluciji visoke definicije. Slično kao i kod vrhunskih DVD plejera, Avivo ili PureVideo grafičke kartice mogu ukloniti smetnje na slici i postaviti je da bude u razmeri s vašim monitorom.


Nvidia GeForce GTX280

Top lista pet grafičkih kartica
Od najbrže, ali i najskuplje, do sporije, ali i cenom pristupačnije kartice.
1. AMD ATI Radeon 4870x2 sa 2Gb radne memorije
2. Nvidia GeForce GTX280 sa 1Gb radne memorije
3. AMD ATI Radeon 4870 sa 1Gb radne memorije
4. Nvidia GeForce GTX260 sa 896Mb radne memorije
5. AMD ATI Radeon 4850 sa 1Gb radne memorije


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak