Na kasnoantičkom lokalitetu kod Zaječara nova otkrića

Blic 27.11.2008 12:43
Ispod Romulijane otkriven hram

Ispod Romulijane otkriven hram


Nemački stručnjaci iz Instituta za arheologiju iz Frankfurta na Majni vršili su na kasnoantičkom lokalitetu Feliks Romulijani, kod Zaječara, geomagnetska i geofizička istraživanja najsavremenijom tehnologijom i, zajedno sa našim stručnjacima, došli do neverovatnog otkrića - ispod Romulijane nalaze se monumentalne građevine, površine oko 300 kvadratnih metara.Pod zemljom je otkriven hram i oko 25 objekata.
- Do sada je smatrano da je Romulijana, mesto gde se rodio rimski imperator Gaj Galerije Valerije Maksimilijan (297-311), bilo selo. Ova otkrića bacaju potpuno novo svetlo na istorijske podatke o Romulijani, ukazujući na to da je reč o rimskom naselju sa svim odlikama tadašnjih gradova - kaže Bora Dimitrijević, direktor zaječarskog muzeja.
Po njegovim rečima, pod zemljom ispod Romulijane otkriven je objekat od čvrstog materijala, najverovatnije hram, i to veći nego što se pretpostavlja, s obzirom na to da ima dva prolaza.
- Tek naredne godine ćemo znati više, kada istraživanja budu nastavljena. Naročito su interesantni objekti kojih ima 25, a čiji su obrisi otkriveni u okolini Romulijane, na 35 hektara - kaže Dimitrijević.
Ova neočekivana otkrića najverovatnije će promeniti celokupnu sliku o tadašnjoj Romulijani, sazidanoj u četvrtom veku nove ere, koja je tek nedavno ušla pod zaštitu Uneska.
Recimo, na zapadnoj strani nalazišta sada su otkrivena i tri objekta koja svojom arhitekturom podsećaju na crkve. Ali, za sada nema dokaza da su to hrišćanski hramovi, jer je otkriće tek u povoju.
- Do kraja decembra potpisaćemo petogodišnji ugovor sa kolegama iz Nemačke o daljem istraživanju Romulijane. Očekujemo da naredne godine nastavimo sa istraživanjem na prostoru između Carske palate i sakralnog kompleksa Magura - kaže Dimitrijević.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak