Savet bezbednosti podržao sporazum sa Beogradom

RTS 27.11.2008 05:20
Savet bezbednosti podržao sporazum sa Beogradom


Savet bezbednosti jednoglasno je podržao plan generalnog sekretara UN Ban Ki-muna o rekonfiguraciji UNMIK-a, otvarajući vrata početku rapoređivanja misije Evropske unije na Kosovu, Euleksa.Sednicu je otvorio šef UNMIK-a Lamberto Zanijer, koji je predstavio izveštaj generalnog sekretara UN, koji uključuje šest tačaka sporazuma sa Beogradom, kao i će u garancije da će Euleks u potpunosti poštovati rezoluciju 1244 i delovaće pod autoritetom i u statusno neutralnom okviru UN.

"Skoro deceniju posle kraja konflikta, Kosovo je i dalje podeljeno društvo...Srbi i Albanci žive zajedno, na prvi pogled mirno. Ali potencijal za konflikt postoji...Međunarodna zajednica treba da se angažuje kako bi se obezbedili uslovi za povratak, koji su na najniljem nivou od 2000. godina, kao i sloboda kretanja", rekao je Zanijer.

Zanijer je, takođe, izvestio ambasadore najmoćnijeg tela svetske organizacije o procesu rekonfiguracije UNMIK-a u tri faze, odnosno koncentrisanju akcija misije svetske organizacije na sredine u kojima većinsko stanovništvo čine nealbanci, odnosno Srbi.

Dugo odlagana sednica, održava se svega dva dana nakon što je šef UN predstavio novi izveštaj o stanju na Kosovu, o čijem su se sadržaju, prethodno, dogovorili Beograd i svetska organizacija, dok su ga predstavnici kosovskih Albanaca, bez velikog razmišljanja, odbacili.

Diplomati petnaestočlanog tela definisali su proteklih dana pojedinosti predsedničkog saopštenja koje će, ukoliko bude usvojeno, predstavljati znak za početak raspoređivanja Euleksa.

Rusi upozoravaju na moguće opstrukcije Prištine  

Po prvi put nakon dužeg vremena svih 15 država članica Saveta bezbednosti bilo je jedinstveno, ovaj put u podršci planu generalnog sekretara UN. Ipak, iza podrške sporazumu Beograda i svetske organizacije, ostale su i duboke podele oko legitimnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"Drago mi je što je Savet bezbednosti jedinstven u podršci ovom planu...Ali, Kosovo je nepovratno nezavisno i nedeljivo", reka je zamenica ambasadora Velike Britanije, Karen Pirs.

Zamenik ruskog ambasadora pri UN Igor Ščerbak upozorio je da "ilegalno jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, nije rešilo ni jedan od problema" koje je zapad navodio kao razloge za podršku takvom potezu lidera kosovskih Albanaca

"Pozdravljamo šest tačaka generalnog sekretara, ali sada se postavlja pitanje sprovođenja, jer imamo informacije da će Priština pokušati da sabotira taj sporazum", rekao je ruski diplomata.

Francuski ambasador Žan Moris Riper i američka predstavnica Rouzmari Dikarlo komplikovanim diplomatskim rečnikom podržali su plan Ban Ki-muna, pozdravljajući napor generalnog sekretara UN pronađe rešenje koje bi vodilo raspoređivanju Euleksa na Kosovu, ali i jasno izraženoj volji Srba i Albanaca da sa misijom EU sarađuju.

Dikarlo je, istovremeno, pružila garancije srpskom ministru u vezi položaja srpske zajednice na Kosovu.

Sličan stav zauzele su i Belgija, Hrvatska i Italija, koje su pohvalile Beograd i Prištinu da su, uprkos očiglednim razlikama, pokazali izvesnu dozu pragmatizma, napominjući sa "kompromis u ovakvim situacijama nikada nije lak".

Kosovskim problemom, kako se čini, najdublje se bavio predstavnik Južne Afrike, koji je ambasadore Saveta bezbednosti upozorio na mali broj povratnika, te pozvao Prištinu i Beograd na direktan dijalog, navodeći da jedino takav potez može voditi ka "zaključivanju poslednjeg poglavlja balkanskih ratova".

Srbija podržala plan generalnog sekretara UN

"Nakon meseci teških pregovora, zadovoljstvo mi je da kažem da smo postigli dogovor. Njegove odredbe su iznete u izveštaju koji je pred nama. Naš dijalog će se nastaviti, a Srbija će i dalje biti konstruktivna, držeći se čvrsto svog principijelnog stava o Kosovu koji se zasniva na Ustavu naše zemlje i na Rezoluciji 1244", rekao je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Jeremić je ocenio da taj dogovor stvara uslove za zaštitu Srba i ostalih teško ugroženih zajednica na Kosovu, i potvrđuje činjenicu da Republika Srbija ostaje nezaobilazan činilac samouprave na Kosovu.
 
"Opredeljenje Srbije da podrži produbljeno angažovanje Evropske unije u bilo kom svom delu, uključujući Kosovo, nikad nije bilo dovedeno u pitanje. Evropska unija može i treba da pomogne pri izgradnji preko potrebnog institucionalnog i socijalnog tkiva naše južne pokrajine. To dosad nije bilo moguće zbog načina na koji je rekonfiguracija otpočela"; rekao je šef srpske diplomatije.

"Eksplicitni jezik izveštaja potvrđuje statusnu neutralnost EULEX-ovog angažmana, što je garancija da nijedan deo njegovog mandata ne može biti zasnovan na Ahtisarijevom planu za kosovsku nezavisnost - koji je Republika Srbija odbila, i koji „Savet bezbednosti nikad nije odobrio", kako se navodi u izveštaju koji je danas pred nama.
 
Republika Srbija stoga pozdravlja izveštaj Generalnog sekretara", rekao je Jeremić, koji je pozvao Savet bezbednosti da podrži taj dokument, ali i kosovske Albance ne suprotstavljaju volji međunarodne zajednice.

"Srbija, celovita Srbija, sa Kosovom u svom sastavu, će postati član Evropske unije u nekoliko narednih godina. Mi ćemo se priključiti Evropskoj uniji visoko uzdignute glave,sa očuvanim suverenitetom i teritorijalnim integritetom", rekao je Jeremić.

Ceo govor ministra Jeremića možete pročitati ovde.

Albanci odbacili plan

Kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni odbacio je plan Ban Ki-muna, navodeći da je takav dokument neprihvatljiv, jer je "u suprotnosti sa ustavom Kosova".

Hiseni je ponovio ranije stavove vlasti u Prištini da će nastaviti saradnju sa EU, SAD i NATO, ne pominjući međutim Ujedinjene nacije.

"Kosovo podržava brzo raspoređivanje Euleksa u skladu sa mandatom koji proističe iz Deklaracije o nezavisnosti, Ahtisarijevim planom, Ustavom Kosova, Akcionim planom te pozivom kosovskih institucija da se Euleks rasporedi na Kosovu", rekao je Hiseni.

Banov plan

"Sledeći moje instrukcije, moj specijalni predstavnik uključen je u pripreme EU za preuzimanje veće uloge na Kosovu u oblasti vladavine prava. Euleks će u potpunosti poštovati rezoluciju 1244 i delovaće pod autoritetom i u statusno neutralnom okviru UN", navodi se u Banovom izveštaju.

Generalni sekretar UN je, takođe, naveo da će raspoređivanje Euleksa širom Kosova biti sprovedeno uz blisku saradnju sa svim relevantnim zainteresovanim stranama, uzimajući u obzir specifične okolnosti i interese svih zajednica i uz koordinaciju sa UNMIK-om.

U Banov izveštaj uključeno ke i šest tačaka sporazuma sa Beogradom, prema kojima će, u srpskim sredinama na Kosovu, biti otvorene policijske stanice i podstanice, pod postojećim sistemom komandovanja i pod nadzorom međunarodne policije.

Istovremeno, Kosovo će nastaviti da funkcioniše kao jedinstvena carinska celina, ali će međunarodni carinici, u skladu sa rezolucijom 1244, biti raspoređeni na dva pralaza na administrativnoj granici sa Srbijom. Ti carinici će raditi u skladu sa procedurama koje su u saglasnosti za Rezolucijom 1244.

Generalni sekretar UN je rekao da je u razgovorima koji su prethodili podnošenju izveštaja postignuta saglasnost da vladavina prava bude sprovedena na čitavoj teritoriji Kosova, kao i da pristup pravdi bude jednak za sve, nevezano za nacionalnu pripadnost, te uz konstataciju da će imenovanje tužilaca i sudija "oslikavati" lokalne zajednice.

"Diskusijom se došlo do zaključka da je potrebna bliska saradnja oko najvažnijih infrastrukturnih pitanja, uključujući železnicu, puteve, vodosnabdevanje i snabdevanje električnom energijom. Mnoga od ovih pitanja od vitalnog su značaja za pripadnike svih zajednica i izostanak praktičnih dogovora o saradnji stvara enormne probleme", navodi se u Banovom izveštaju.

Neophodna zaštita crkava 

Međunarodna zaštita Srpske pravoslavne crkve mora se nastaviti, naveo je Ban Ki-mun, naglašavajući da je dijalog pokazao jedinstvenu podršku principima zaštite kulturnog nasleđa SPC, insistirajući na uspostavljanju zaštitnih aranžmana za najznačajnije objekte, obezbeđenje sigurnosti sveštenika, uključujući i izuzimanje SPC iz sistema naplate poreza na dodatu vrednost. akciza, carina, te definisanje modaliteta za rekonstrukciju objekata i vraćanje predmeta od istorijskog značaja.

Prištinske četiri tačke, kojima se odbacuje sporazum između Srbije UN, u izveštaju generalnog sekretara UN navedene su u aneksu, bez posebnog komentara. "Mi, Vlada Republike Kosovo, podržavamo brzo raspoređivanje Euleksa u skladu sa mandatom koji proističe iz Deklaracije o nezavisnosti, Ahtisarijevim planom, Ustavom Kosova, Akcionim planom te pozivom kosovskih institucija da se Euleks rasporedi na Kosovu", navodi se u dokumentu vlasti u Prištini.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak