Sednica o izveštaju Ban Ki Muna

B92 27.11.2008 05:04
Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija


Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, na sednici Saveta bezbednosti, pozvao je vlasti u Prištini da se ne suprotstavljaju volji međunarodne zajednice."Eksplicitni jezik izveštaja potvrđuje statusnu neutralnost Euleksovog angažmana, što je garancija da nijedan deo njegovog mandata ne može biti zasnovan na Ahtisarijevom planu za kosovsku nezavisnost, koji je Republika Srbija odbila, i koji 'Savet bezbednosti nikad nije odobrio', kako se navodi u izveštaju koji je danas pred nama", rekao je Jeremić.

Šef diplomatije Srbije podsetio je da je ključni uslov da Srbija prihvati rekonfiguraciju bio "jasno preuzimanje obaveze od strane EU - potvrđeno od strane Saveta bezbednosti" - da će Euleks biti statusno neutralna misija i da će u potpunosti delovati pod okriljem UN u skladu sa Rezolucijom 1244.

Jeremić je rekao da je "razočaran stavom koji su vlasti u Prištini zauzele prema izveštaju generalnog sekretara" i naveo da je "ipak, vrlo značajno" da će "uprkos svemu doći" do primene šest tačaka i rasporedivanja Euleksa, uz poštovanje Rezolucije 1244 i u statusno neutralnim okvirima UN.
"Pozivam vlasti u Prištini da se ne suprotstavljaju volji međunarodne zajednice, niti obavezujućoj rešenosti Saveta bezbednosti", kazao je on.

Ministar je rekao da je Srbija "nepokolebljiva u rešenosti da mirnim putem brani svoj principijelni stav o Kosovu, koristeći sva politička, diplomatska i pravna sredstva koja su joj na raspolaganju" i da će nastaviti to da čini.

Jeremić je zahvalio svim zemljama-članicama UN koje podržavaju stav Srbije prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, pominjući pre svega Rusiju, "kao prvu među jednakima".

Insistiranje Srbije da se pitanje budućeg statusa Kosova rešava u skladu sa međunarodnim pravom, nije motivisano samo očuvanjem vitalnog nacionalnog interesa i odbranom Ustava, niti samo istinskom posvećenošću miru i stabilnosti u regionu, već i brigom zbog opasnih posledica koje bi kosovski presedan mogao da ima po opstanak sistema UN, rekao je on.

Jeremić je ukazao da je za Srbiju argument da je Kosovo jedinstven slučaj, "potpuno neodrživ" jer "svodi se na to da bi Kosovo valjalo tretirati kao izuzetak od međunarodnog prava".

O je podsetio da je 8. oktobra Generalna skupstina UN donela rezoluciju kojom se pitanje legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova upućuje Međunarodnom sudu pravde.

Jeremić je ocenio da je, "premeštajući ovo pitanje u pravnu arenu, međunarodna zajednica reafirmisala strateški izbor Srbije da na jednostrano proglašenu nezavisnost odgovori mirno, najviši mogući stepen uzdržanosti".

"To je prvi u nizu koraka koji za cilj imaju stvaranje atmosfere u kojoj će trajna stabilnost biti obezbeđena, međunarodno pravo osnaženo, a doktrina jednakosti suverenih zemalja potvrđena. Drugi korak tiče se ponovnog uspostavljanja legitimnosti međunarodnog delovanja u našoj južnoj pokrajini", rekao je on.

Jeremić je naglasio da rekonfiguracija međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu nije bila moguća bez saglasnosti Srbije i bez podrške Saveta bezbednosti UN.

On je kazao da je zadovoljan što je u dijalogu sa UN postignut dogovor o šest tačaka od zajedničkog interesa - policiji, sudstvu, carini, transportu i infrastrukturi, administrativnim linijama razgraničenja i srpskom kulturnom nasleđu.

"Naš dijalog će se nastaviti, a Srbija će i dalje biti konstruktivna, držeći se čvrsto svog principijelnog stava o Kosovu koji se zasniva na Ustavu naše zemlje i na Rezoluciji 1244", ukazao je on.

Jeremić je naveo da postignuti dogovor "stvara uslove za zaštitu Srba i ostalih teško ugroženih zajednica na Kosovu, i potvrduje činjenicu da Republika Srbija ostaje nezaobilazan činilac samouprave naše južne pokrajine".

U obraćanju Savetu bezbednosti UN Jeremić je skrenuo pažnju na teške okolnosti života Srba na Kosovu i rekao da "njihova sudbina i dalje zavisi od toga da li veruju da mogu da prežive, uprkos otvoreno neprijateljskom okruženju".

Ministar je naveo i da je ubrzan prijem u Evropsku uniju glavni strateški prioritet Srbije što bi "trebalo da bude prioritet i svih drugih članica UN sa područja zapadnog Balkana".

"Srbija - celovita Srbija, sa Kosovom u svom sastavu će postati član EU u nekoliko narednih godina. Mi ćemo se prikljuciti EU visoko uzdignute glave, sa očuvanim suverenitetom i teritorijalnim integritetom. Zato Srbija nikada i ni pod kakvim okolnostima neće prihvatiti nezavisnost Kosova", naveo je Jeremić u govoru.

Hiseni: Neprihvatljiv plan

Kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni odbacio je večeras, na sednici Saveta bezbednosti, plan generalnog sekretara UN kao neprihvatljiv i suprotan ustavu Kosova.

Hiseni je istovremeno rekao da Priština podržava raspoređivanje misije EU u pokrajini, ali ne kao statusno neutralne, kako to izveštajem predlaže Ban Ki Mun.

"Kosovo podržava brzo raspoređivanje Euleksa u skladu sa mandatom koji proističe iz Deklaracije o nezavisnosti, sa Ahtisarijevim planom, ustavom Kosova, akcionim planom, kao i pozivom kosovskih institucija da se Euleks rasporedi na Kosovu", rekao je Hiseni.

On je ponovio spremnost Prištine da sarađuje sa EU, SAD i NATO, ne pominjući UN.


SAD i Francuska podržavaju rekonfiguracija

Predstavnica SAD u UN izjavila je da Vašington pozdravlja rekonfiguraciju civilne misije na Kosovu i raspoređivanje Euleksa na celoj teritoriji Kosova.

"Zahtevamo od vlada Srbije i Kosova da omoguće da se Euleks rasporedi bez odlaganja na celoj teritoriji Kosova", rekla je predstavnica SAD u obraćanju članicama Saveta bezbednosti.

Ona je kazala da SAD podvlače neophodnost poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Kosova, navodeći da je nezavisnost Kosova "nepovratan proces".

"Smatramo da su odnosi između etničkih zajednica glavni izazov za kosovske vlasti, ali smatramo da su šanse za izbijanje sukoba veoma male", rekla je američka predstavnica.

Ona je navela da SAD ohrabruju kosovske lidere da primene Ahtisarijev plan i izgrade multietničko društvo i obećala saradnju Vašingtona sa Prištinom u tom pogledu.

Predstavnik Francuske u UN pozdravio je "konstruktivan pristup Srbije rekonfiguraciji UNMIK-a i raspoređivanju Euleksa" i naveo da Francuska podržava evropsku budućnost Srbije i regiona.

Na sednici posvećenoj izveštaju Generalnog Sekretara UN o Kosovu, francuski diplomata je rekao da je došlo vreme za ubrzanu rekonfiguraciju međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu i naglasio da će se Euleks raspoređivati u koordinaciji sa UNMIK-om i delovati u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

On je rekao da će razlozi za zabrinutost koje je navela Priština biti uzeti u obzir.


Zanijer: Društvo i dalje podeljeno

Deset godina posle sukoba, Kosovo je i dalje podeljeno društvo u kojem kosovski Albanci i Srbi žive u paralelnim svetovima, rekao je šef misije UN na Kosovu Lamberto Zanijer na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku.

Zanijer je, na sednici na kojoj se raspravlja o izveštaju generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o preoblikovanju misije UNMIK na Kosovu, rekao da je UNMIK od svog dolaska nastojao da se prilagodi svim promenama i da ispuni svoj mandat u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

On je naveo da je ukupni cilj rekonfiguracije prisustva UNMIK-a da se smanji ukupan broj osoblja misije za 70 odsto, ali da će ta misija i dalje ostati glavni garant vladavine prava na Kosovu.

Zanijer je pohvalio napredak koji su učinile vlasti u Beogradu, posebno kada je reč o ponovnom otvaranju suda u Kosovskoj Mitrovici.

On je pozvao na prihvatanje "postojećih aranžmana" i konstruktivnost dok se pitanje funkcionisanja tog suda u potpunosti ne reši.

Šef UNMIKa-a je naveo je da je ukupna atmosfera na Kosovu tokom leta bila mirna, ali da se sada ulazi u novu fazu prisustva UNMIK-a na Kosovu u svetlu raspoređivanja misije EU, Euleks, što je obrazloženo i u planu Ban Ki Muna.

Pozvao je na jačanje napora međunarodne zajednice na Kosovu, posebno Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Zanijer je rekao da je generalni sekretar UN uzeo u obzir alternativni plan u četiri tačke koji je predložila Priština, i da je u vezi s tim ovlastio šefa UNMIK-a da pruži uveravanja prištinskim vlastima da će nastaviti saradnju.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak