Uspon familije Čaves

Politika 27.11.2008 04:02
Uspon familije Čaves


Brat predsednika Venecuele Adan dobio mandate za guvernera rodne države Baranas. – Petoro uspešne braće potekle iz kućerka sa zemljanim podom Ugo Čaves sa ocem Ugom de los Režesom
gradonačelnicu Barkisimeta, po veličini četvrtog grada u Venecueli, oko 250 kilometara daleko od Karakasa, što mora da je dodatno ohrabrilo venecuelanskog predsednika da posle lokalnih izbora ponovo pokuša da na čelu bolivarske revolucije socijalizma ostane i posle 2013. kada mu ističe drugi mandat. Čaves, naime, posle lokalnih izbora u nedelju (kada su predstavnici njegove Ujedinjene partije socijalizma osvojili većinu u 17 od dvadeset dve države) opet pominje mogućnost da se promeni zakon i ukine ograničenje koje dozvoljava samo dva predsednička mandata. „Narod ima pravo da traži doživotnog predsednika”, rekao je Čaves. Ukoliko bi se to desilo, predlog amandmana koje bi podneli Čavesovi partijski drugovi prvo bi prihvatila skupština, a onda bi opet Venecuela izašla na referendum. Za razliku od prošlogodišnjeg kada je Čavesov ustav izgubio na svenarodnom izjašnjavanju, ovoga puta glasalo bi se samo o neograničenom produženju predsednikovog mandata. Ali o tome će se voditi razgovori tokom 2009. godine, kaže venecuelanski predsednik. Kako stvari sada stoje, Čavesu ostaje još pune četiri godine da „učvrsti put u socijalizam 21. veka”.

Otkako su se rastali 2002. Marisabel je Čavesu bila velika smetnja. U javnost je iznosila kako ne ispunjava osnovne očinske dužnosti i kako po kćerku Rosinas šalje svoje telohranitelje, umesto da je poseti lično. Marisabel se, čim je dobila razvod od predsednika, udala za svog teniskog učitelja, a od onda, Čaves, kažu nije ni nogom kročio u njihovu kuću niti je sa bivšom suprugom lično progovorio i jednu jedinu reč. Iako su mu savetovali da nađe drugu ženu, Čaves je ostao samac, do dana današnjeg, a Marisabel je osnovala nezavisnu levičarsku partiju „Podemos” („Možemo”), putuje po zemlji i kritikuje politiku bivšeg muža koji se „možda još nije pretvorio u diktatora, ali vrlo liči na takvog”.

Stariji brat Adan zamenio oca
Čaves, međutim, ima brojne političke istomišljenike u svojoj krvnoj familiji, a mnogi od njih još uvek se nalaze na ključnim mestima u državnoj upravi. U rodnoj državi Barinas, njegov otac, nekadašnji učitelj Ugo de los Režes Čaves (75), prestao je posle deset godina (tri uzastopna mandata) da bude guverner, ali je fotelju ustupio sinu Adanu, godinu dana starijem od Uga. Adan je na izborima u nedelju dobio malo više glasova od ljutog protivnika Čavesovih Hulija Sezara Režesa. Prethodno je bio ministar u bratovljevom kabinetu, a jedno vreme istovremeno ambasador na Kubi, gde je stariji Fidel Kastro (81), obolevši, prepustio vođstvo države svom mlađem bratu Raulu (76). Venecuelanski predsednik odavno je već rekao da mu je Fidel duhovni otac. U bolesničkoj sobi Fidela Kastra Čaves je najčešći i najradiji gost. Sreće se, naravno, i sa zvaničnim šefom države Raulom, ali Fidel ostaje njegov najomiljeniji latinoamerički prijatelj. Njegovo mesto u Čavesovom srcu niko, pa ni brat, ne može da zameni.
Čaves se zdušno potrudio da Adan (55) dobije izbore za guvernera. U toku kampanje dolazio je u Barinas, držao mitinge zajedno sa Adanom, obećavao kule i gradove, puteve i škole….

Sabaneta „kolevka revolucije”
Protivnici optužuju Čavesovu familiju da je svoju rodnu državu pretvorila u porodičnu hacijendu. Adan, Ugo i još trojica braće rasli su, kako se govori, u kućerku sa zemljanim podom i krovom od palminog lišća u prašnjavom gradiću Sabaneta. Danas na ulazu u ovu varošicu, uz slike oca i braće, transparenti ističu da je to „kolevka revolucije”. Zagrljen sa mlađim bratom Anibalom, gradonačelnikom Sabanete, smeje se i predsednik Ugo Čaves.

Zovemo ih kraljevskom dinastijom, kaže Antonio Bastidas, jedan od opozicionih lidera u državi Barinas. Počeli su ni iz čega, priča nekadašnji drug iz detinjstva, a danas su kao revolucionari stekli hacijende.

Tu je i brat Arhenis, koji drži funkciju državnog sekretara Barinasa, dok brat Adelis kao bankarski funkcioner u banci Sofitasa sklapa velike finansijske ugovore sa državom Barinas. Najviše se od kuće odmetnuo brat Narsiso, koji je po profesiji profesor engleskog jezika. Svojevremeno se neuspešno nadmetao na izborima za gradonačelnika Bolivara, opštine blizu Sabanete. Kasnije je obavljao diplomatske funkcije u venecuelanskim ambasadama u Kanadi i na Kubi.

Svašta se priča po ovoj državi, domovini bliskoj srcu svih Čavesovih. Svojevremeno je tu u saradnji sa kubanskim stručnjacima građena fabrika šećera, pa se ispostavilo da su pronevereni milioni dolara… Ispostavilo se da niko od Čavesovih nije učestvovao u proneveri.

Jedan od braće ume da podigne oblake prašine, kad svojim američkim „hamerom” protutnji po džadama Barinasa. Majka Čavesovih, kako govore zli jezici, ne izlazi iz ordinacije plastične hirurgije tamošnjeg stručnjaka za lepotu. Bila je nekad obična žena, a danas se zategnutog lica, u skupim firmiranim haljinama slika sa pudlicom u krilu.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak