Imovinu nije prijavilo 9.000 funkcionera

Danas 27.11.2008 03:53
Imovinu nije prijavilo 9.000 funkcionera


Čak 9.000 državnih funkcionera i činovnika nije prijavilo imovinu u ovoj godini, pokazuju podaci Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa.
U Srbiji ima oko 13.000 nosilaca javnih funkcija, a samo 4.000 njih je u periodu posle majskih parlamentarnih izbora podnelo izveštaj o imovini.

Kako je za Danas izjavio Slobodan Beljanski, predsednik Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa, trećina državnih funkcionera je dosad podnela izveštaje, a nakon poslednjih izbora to je manje od trećine.
- Bez obzira na naša upozorenja da se Odboru mora podneti izveštaj nakon izbora i da to ne moraju da urade samo oni koji su ga već te godine podneli, pa su izabrani na istu funkciju, odziv je bio mali. Mi to pripisujemo nedovoljnoj brižljivosti i upućenosti u obavezu, što nikoga ne opravdava. Brine to što je takvo ponašanje i rezultat omalovažavanja autoriteta institucije Odbora, u čemu su ključnu ulogu odigrali narodni poslanici, koji su i gradonačelnici i koji su se javno oglušavali o naše odluke - ističe Beljanski.

Po njegovim rečima, procenjuje se da u Srbiji ima oko 13.000 funkcionera, a Odboru je do danas oko 4.000 podnelo izveštaj. Beljanski ističe da funkcioneri smatraju da to što nema sankcije mogu da prenebregnu, ali da će se stanje promeniti kada počne primena Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije.

Prema najnovijem izveštaju Evropske komisije, rezultati u borbi protiv korupcije u Srbiji ostali su ograničeni u 2008. godini, a kao glavni razlog za to navodi se nedostatak nezavisnih i delotvornih nadzornih tela u ključnim oblastima - finansiranje stranaka, sukob interesa, javna nabavka i privatizacija. Kako se navodi, sprovođenje prethodnog zakona o finansiranju političkih stranaka bilo je slabo i dovelo je do toga da većina partija nije otkrivala kompletne informacije o svojim finansijama. Kao jedan od zaključaka navodi se i da činovnicima u oblasti pravosuđa nije ni traženo da predaju izjavu o imovini, ali i da agencija za borbu protiv korupcije još nije osnovana, dok u Akcionom planu za borbu protiv korupcije nedostaju jasni rokovi, konkretne aktivnosti i neophodni resursi za sprovođenje i preporučuje se da plan bude izmenjen.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparensija Srbija, kaže za Danas da je izveštaj Evropske komisije dosta blag, da neke ocene nisu tačne, a mnogi problemi nisu ni navedeni. On dodaje da je to što je samo trećina državnih funkcionera podnela izveštaj Odboru jako loš pokazatelj, jer je reč o zakonu koji je na snazi već četiri godine.
- To govori da postojeće mere u zakonu nisu dovoljne da nateraju funkcionere da izvrše svoje obaveze. Politička volja i podrška institucijama koje se bore protiv korupcije izostala je - zaključio je Nenadić.

Aleksandar Roknić

Rokovi za prijavu imovine
Zakonom o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija propisano je da funkcioneri izveštaj o imovini i prihodima podnesu u sledećim rokovima:
- 15 dana od dana izbora, postavljenja ili imenovanja na funkciju, do 31. januara tekuće godine, za prethodnu godinu;
- 15 dana od nastanka promene imovnog stanja koja dovodi do uvećanja imovine preko 20 prosečnih zarada u Srbiji;
- 15 dana od dana prestanka funkcije;
- 15 dana od isteka jedne godine od dana prestanka funkcije;
- 15 dana od isteka dve godine od dana prestanka funkcije.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak