Počela sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu

Mondo 27.11.2008 03:38
Počela sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu


U sedištu UN u Njujorku večeras je počela sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj se razmatra izveštaj generalnog sekretara Ban Ki Muna o rekonfiguraciji misije UNMIK-a i raspoređivanju misije EU, Euleks, na Kosovu.
Sednici prisustvuju ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni. Zasedanju ne prisustvuje generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozdravio je izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o rekonfiguraciji međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu i pozvao vlasti u Prištini da se ne suprotstavljaju volji međunardone zajednice.

"Eksplicitni jezik izveštaja potvrđuje statusnu neutralnost Euleksovog angažmana, što je garancija da nijedan deo njegovog mandata ne može biti zasnovan na Ahtisarijevom planu za kosovsku nezavisnost - koji je Republika Srbija odbila, i koji 'Savet bezbednosti nikad nije odobrio', kako se navodi u izveštaju koji je danas pred nama", rekao je Jeremić na sednici Saveta bezbednosti UN.

Savet bezbednosti UN trebalo bi da usvoji predsedničko saopštenje kojim bi se dalo "zeleno svetlo" za raspoređivanje misije EU na Kosovu.

Predsedničko saopštenje trebalo bi da bude usvojeno posle izveštaja Ban Ki Muna o rekonfiguraciji misije UNMIK-a i raspoređivanju misije Euleksa, u kojem se pozdravlja pozitivan ishod razgovora s Beogradom o planu u šest tačaka i odluka Srbije da prihvati taj dogovor.

Generalni sekretar je u izveštaju istakao da će rekonfiguracija Unmika biti nastavljena u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, na transparentan način i uz poštovanje stava UN o striktnoj neutralnosti po pitanju statusa Kosova.

Izveštaj generalnog sekretara UN Ban Kimuna, koji je večeras pred Savetom bezbednosti UN, sadrži plan od šest tačaka o rekonfiguraciji UNMIK-a i raspoređivanju Euleksa, koji su dogovorile UN i Beograd.

Plan generalnog sekretara u šest tačaka jasno određuje sve funkcije civilne misije u oblasti pravosuđa, policije, carine, transporta, granica i srpskog kulturnog nasleđa.

Policija i carina, kao i pravosudni sistem u zonama nastanjenim Srbima na Kosovu biće "pod kišobranom" UN, dok će u zonama u kojima žive Albanci policija, carina i pravosuđe raditi sa Euleksom.

Plan predviđa otvaranje devet novih policijskih stanica za manjine koje će kontrolisati međunarodne snage. Rukovodstvo policije će imenovati UNMIK.

Kad je reč o carini, Kosovo će funkcionisati kao jedan carinski sistem i, po tom pitanju, sprovodiće se rezolucija 1244 i carinske takse određene ovom rezolucijom, a carinski prihodi će biti korišćeni za razvoj lokalnih opština.

Kontrola granica ostaće u nadležnosti Kfora. Generalni sekretar UN naglašava "potrebu daljih pregovora među relevantnim pregovaračkim stranama, kako bi se postigla saglasnost i odredili modaliteti za rad i reaktiviranje graničnih prelaza".

Ban je za pravosuđe predvideo da sud na severu Mitrovice i dalje bude pod kontrolom UNMIK-a, za razliku od drugih sudova na Kosovu. Sudije će biti imenovane u skladu sa rezolucijom 1244 SB.

Što se tiče srpskog kulturnog nasleđa, nastaviće se zaštita srpskih pravoslavnih crkava, dok će se druga pitanja rešavati putem dijaloga Prištine i Beograda.

U domenu transporta i infrastrukture potrebno je nastaviti dijalog srpske i albanske strane, ocenio je generalni sekretar UN.

U izveštaju generalnog sekretara se navodi da će Euleks delovati u statusno neutralnom okviru UN i biti raspoređen na čitavoj teritoriji Kosmeta u koordinaciji s UNMIK-om.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak