Euleks je neutralan

Večernje novosti 27.11.2008 03:07
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun


Devet meseci bilo je potrebno da se za misiju Euleks, koja je protivpravno došla na KiM u februaru ove godine, “porodi” dozvola Saveta bezbednosti UN. Predsedničkim saopštenjem s potpisom Kostarike, zemlje koja trenutno predsedava ovom telu, Euleks je u sredu trebalo da dobije “krštenicu”.U 21 čas po našem vremenu, SB je počeo raspravu o izveštaju generalnog sekretara UN Ban Ki Muna s planom rekonfiguracije Unmika. Petnaestorici se obratio šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, predstavljajući stav Srbije, a u ličnom svojstvu u Njujorku bio je i kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni.
Ban Ki Mun je u svom izveštaju naveo da je postigao saglasnost sa Beogradom, a da su vlasti u Prištini odbacile sporazum o šest tačaka.
- Euleks će u potpunosti poštovati Rezoluciju 1244 i delovaće pod autoritetom i u statusno neutralnom okviru UN - navodi se u izveštaju.
Četiri prištinske tačke našle su se u aneksu bez posebnog komentara.
- Srbija ostaje nepokolebljiva u rešenosti da mirnim putem brani svoj principijelni stav o Kosovu, koristeći sva politička, diplomatska i pravna sredstva koja su joj na raspolaganju. Nastavićemo to da činimo i u budućnosti - rekao je pred SB Vuk Jeremić, šef srpske diplomatije, zahvaljujući se svim zemljama članicama UN koje podržavaju stav Srbije o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova. Kao “prvu među jednakima” istakao je Rusku Federaciju.
- Insistiranje Srbije da se pitanje budućeg statusa Kosova rešava u skladu s međunarodnim pravom nije motivisano samo očuvanjem vitalnog nacionalnog interesa i odbranom Ustava, niti samo istinskom posvećenošću miru i stabilnosti u regionu, već i zbog toga što nas veoma brinu opasne posledice koje bi kosovski presedan mogao da ima po opstanak sistema UN kakav danas poznajemo - rekao je Jeremić.
Argument da je Kosovo sui generis i da bi slučaj budućeg statusa Kosova trebalo da bude iznad pravila koja uređuju odnose u međunarodnoj zajednici, naglasio je ministar, naša zemlja smatra potpuno neodrživim:
- Srbija veruje da niko ne sme uzimati za pravo da ustanovljava takve izuzetke, posebno ne protivno volji SB. Jedini način da se izbegne da teritorijalni integritet bilo koje članice UN bude doveden u pitanje jeste zajednički konstruktivan rad na rešavanju ovog problema kroz međunarodne institucije.
Ministar je podsetio da je 12. juna generalni sekretar UN obavestio SB o nameri da otpočne rekonfiguraciju međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu, bez saglasnosti Srbije, zemlje domaćina misiji UN na Kosovu i bez podrške SB - jedine institucije sa ovlašćenjem da legitimno vrši izmene u sastavu međunarodnog prisustva na Kosovu, na šta paragrafi
5 i 19 Rezolucije 1244 (iz 1999. godine) nedvosmisleno ukazuju.

EU da pomogne

Glas Srbije se mora uvažiti. Na osnovu toga, postignut je dogovor sa generalnim sekretarom da se intenzivira dijalog između Srbije i UN o šest tačaka od zajedničkog interesa - policiji, sudstvu, carinama, transportu i infrastrukturi, administrativnim linijama razgraničenja i srpskom kulturnom nasleđu - rekao je šef diplomatije. - Posle meseci teških pregovora, zadovoljstvo mi je da kažem da smo postigli dogovor. Njegove odredbe su iznete u izveštaju koji je pred nama. Naš dijalog će se nastaviti, a Srbija će i dalje biti konstruktivna, držeći se čvrsto svog principijelnog stava o Kosovu koji se zasniva na Ustavu naše zemlje i na Rezoluciji 1244.
Prema Jeremićevoj oceni, ovo dostignuće je od velike važnosti: ono stvara uslove za zaštitu Srba i ostalih teško ugroženih zajednica na Kosovu i potvrđuje činjenicu da Srbija ostaje nezaobilazan činilac samouprave naše južne pokrajine.
- Ključni uslov da bismo prihvatili rekonfiguraciju oduvek je bilo jasno preuzimanje obaveze od EU - potvrđeno od SB - da će biti statusno neutralna i da će u potpunosti delovati pod okriljem UN, u skladu sa Rezolucijom 1244. Eksplicitni jezik izveštaja potvrđuje statusnu neutralnost angažmana Euleksa, što je garancija da nijedan deo njegovog mandata ne može biti zasnovan na Ahtisarijevom planu za kosovsku nezavisnost - koji je Srbija odbila, i koji SB nikad nije odobrio, kako se navodi u izveštaju koji je danas pred nama. Srbija, stoga, pozdravlja izveštaj generalnog sekretara - rekao je srpski ministar.
On je dodao da je razočaran stavom koji su vlasti u Prištini zauzele prema izveštaju, a kao vrlo značajno istakao je to što će do primene šest tačaka, uprkos svemu, doći.

Ne prihvatamo

JeremiĆ je skrenuo pažnju Savetu da sudbina mnogih Srba na KiM i dalje zavisi od toga da li veruju da mogu da prežive uprkos otvoreno neprijateljskom okruženju. Ističući kako je predstavnik kosovskih Albanaca u ranijim izlaganjima pred SB tvrdio da je Kosovo idilična, multietnička sredina, na samo korak od savršene demokratije, Jeremić je zamolio Savet da razmotri: kako da se tumači “prezira vredan čin kulturnog čišćenja kakav je popločavanje ostataka nedavno uništene srpske crkve u centru Đakovice; kako to da se tek 107 interno raseljenih Srba vratilo u svoje domove tokom prvih deset meseci ove godine, kako je zaplenjena velika količina lekova namenjenih severnom Kosovu i enklavama; zašto Albanci upotrebljavaju oružje protiv nenaoružanih srpskih civila i međunarodne policije; šta se desilo sa povraćajem nezakonito uzurpirane privatne svojine”.
- Kao i većina drugih naroda, i moj je prolazio i kroz dane slave i kroz dane tragedije. Ponekad upravo tragedija otvara mogućnost za dostizanje novih visina. Ali, do tih visina ne stiže se izmišljanjem nove istorije. Zato Srbija nikada, i ni pod kakvim okolnostima, neće prihvatiti nezavisnost Kosova. Kosovo će zauvek biti deo Srbije - završio je svoje obraćanje Jeremić.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak