Pljačka građana po nalogu stranaka

Blic 27.11.2008 03:04
Pljačka građana po nalogu stranaka


Da sada već bivši direktor beogradskog aerodroma Bojan Krišto nije pogrešio i izazvao nezadovoljstvo zaposlenih kad je njima smanjio plate a sebe nagradio sa 11.500 evra, i danas bi bio direktor, a stranka koja ga je postavila zadovoljno bi uživala u partijskom plenu. Ovako, sve se saznalo - Krišto je pod političkim pritiskom podneo ostavku, Vlada se najavom kontrole pere od zloupotreba, a stranke traže utvrđivanje kršenja zakona. Problem je, međutim, ostao jer, kako kaže Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, „u svakom javnom preduzeću postoji po jedan Krišto“.
Najnovija afera sa bahato visokim nadoknadama za rad menadžerima u Aerodromu samo je još jedan dokaz da stranke javna preduzeća sistematski koriste za svoje finansiranje. Jer, ovo nije prva otkrivena malverzacija u ovom preduzeću. Setimo se samo renoviranja VIP salona, za koji je potrošeno neverovatnih dva miliona evra, a uloga tadašnje resorne ministarke i funkcionerke DS Marije Rašete Vukosavljević još nije rasvetljena na sudu. Primera radi, novac je tada isisavan iz Aerodroma, odnosno budžeta Srbije tako što je četvorosed vredan 35.000 dinara plaćen 982.000, a držač za salvete 12.342 dinara. I tako redom.
- Stranke se sistematski s javnom imovinom ponašaju kao sa partijskom svojinom. Mi ništa ne znamo o načinu na koji oni posluju ovim preduzećima jer rade netransparentno i nikome ne dozvoljavaju kontrolu. Među strankama u Vladi prosto postoji saglasnost da im to pripada. Kada je afera izbila, svi su počeli da insistiraju na ostavci i na vraćanju para samo da bi se sve zataškalo - kaže Baraćeva za „Blic“.
Ona naglašava da je najveći problem taj što nezavisne institucije nemaju nikakav pristup poslovanju javnih preduzeća, što Skupština ne dobija izveštaje budžetske inspekcije već godinama, a trebalo bi dva puta godišnje da poslanike obaveštava o tome kako se koristi novac građana. Sve dok se ne uvede redovna sistemska kontrola trošenja budžetskih para i rukovanja javnom imovinom, stranke će moći da potkradaju građane nesmetano. Moraće samo da paze da ne naprave grešku kao Bojan Krišto i ne naljute podređene da bi mogli da nastave sa bahatim trošenjem budžetskih sredstava.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak