Ček isti kao u oktobru

Glas javnosti 27.11.2008 01:40
Ček isti kao u oktobru


Upravni odbor Fonda PIO odlučio je da iznos petnaest narednih penzija ne sme biti niži od poslednjeg, zapravo onog koji je ispisan na oktobarskom čeku. Tako je predviđeno finansijskim planom Fonda PIO za narednu godinu, koji je juče usvojen na sednici UO Fonda. Po tom planu očekivana prosečna penzija nekadašnjih radnika iznosiće 21.700 dinara, dok će visina penzije biti 58,57 odsto od prosečne plate.Direktor Fonda PIO Ivan Mimić, objasnio je da je finansijski plan samo okvir za delovanje penzija.

- Onda kada nestane sredstava, dolazi od rebalansa - rekao je Mimić i dodao da svako povećanje penzija zavisi od Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.
Zamenik predsednika Upravnog odbora Fonda PIO i narodni poslanik PUPS-a Đuro Perić nije mogao da precizira kakva će sudbina dugoočekivanog zakona biti. On je rekao da je Nacrt izmena i dopuna zakona završen, podsetio da u kojem i dalje postoji predlog da se prvo penzije dovedu na nivo od 65 odsto. Takođe, prema njegovim rečima, kvartalno će se raditi analize po kojima će se videti kakvi su uslovi za povećanje.

Prema predloženom finansijskom planu planirano je da ukupni rashodi i izdaci Fonda budu nešto iznad 460 milijardi dinara. Očekuje se da će toliki biti i prihodi, tj. 261 milijard će se dobiti od socijalnih doprinosa. Ostalih 190 milijardi biće obezbeđeno iz donacija i transfera drugih minista, a prvi put do sada ne računaju se prihodi od privatizacije. Planom je predviđena i isplata penzija za 15.000 novih penzionera, koliko se očekuje da ih biti naredne godine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak