Novi metod za otkrivanje raka bešike

Cafe.ba 26.11.2008 23:55
Novi metod za otkrivanje raka bešike


Nemačka kompanija "Karl Štorc" razvila je nov metod za otkrivanje raka bešike - fluorescentnu cistoskopiju.Radi se, kako su preneli francuski mediji, o cistoskopiji plavom svetlošću kojom se obeležavaju kancerogene ćelije.

To se postiže tako što se, sat vremena pre ispitivanja, u bešiku sondom ubacuje određeni fotosenzitivni agens zahvaljujući kome, kada se unutrašnjost bešike osvetli plavom svetlošću, ćelije tumora počinju da emituju ružičastu svetlost, što omogućava bolju vizualizaciju tumora.

Cistoskopija se sastoji u ubacivanju u mokraćni kanal tanke cevčice na čijem kraju se nalazi sočivo povezano s izvorom svetlosti (cistoskop).

Klasičnom cistoskopijom se, međutim, ne mogu uvek videti neki površinski tumori kod pacijenta, istaknuto je u saopštenju kompanije "Karl Štorc".

Novi metod bi trebalo da pomeri granice medicinskih snimanja i omogući otkrivanje oko 30 odsto više slučajeva raka nego dosadašnjim metodama.

Godišnje se u svetu registruje oko 350.000 novih slučajeva raka bešike, vrste raka urinarnog trakta na drugom mestu po učestalosti, posle raka prostate.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak