Haško tužilaštvo konačno hvali Srbiju

Dnevnik 26.11.2008 23:55
Haško tužilaštvo konačno hvali Srbiju


“Tokom perioda koji obuhvata izveštaj (druga polovina 2008, prim. aut), Srbija je napravila suštinski napredak u saradnji s kancelarijom glavnog tužioca”, piše u prvom paragrafu izveštaja o saradnji Srbije s Haškim tribunalom glavnog haškog tužioca Serža Bramerca, u koji je „Dnevnik“ imao ekskluzivan uvid.Nažalost, Bramerc nije u svom izveštaju napisao da Srbija u potpunosti sarađuju s Hagom, što je ključna rečenica za EU, odnosno za donošenje odluke „dvadeset sedmorice“ o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i aktiviranju Prelaznog sporazuma o trgovini sa Srbijom. Ipak, u najpozitivnijem izveštaju o saradnji Beograda s Hagom otkako glavni tužioci Haškog tribunala podnose raport Savetu bezbednosti UN, tužilac Bramerc je napisao da su mu tokom njegove poslednje posete Beogradu 17. i 18. novembra 2008. godine predstavljeni operacioni planovi za lociranje i hapšenje preostalih begunaca (Ratka Mladića i Gorana Hadžića).

“Ako ti planovi budu uspešno implementirani, analitički kapacitet pojačan i neophodna politička podrška zadržana na postojećem nivou, dodatni rezultati mogu biti postignuti. Zato će kancelarija glavnog tužioca nastaviti da tesno sarađuje s vlastima u Beogradu, u nadi da će još pozitivniji rezultati biti postignuti u mesecima koji dolaze”, napisao je Bramerc u izveštaju koji će biti zvanično predstavljen polovinom decembra u NJujorku.

Navodeći da je najkritičniji deo saradnje Beograda s Hagom i dalje hapšenje preostale dvojice begunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, Bramerc je napisao da su agencije koje su zadužene za gonjenje begunaca pojačale svoje aktivnosti. “Planiranje i koordiniranje akcija između različitih obaveštajnih slžba, koji su u prošlosti bili problematični, sada su popravljeni. Ipak, rad postojećih vlasti je iskomplikovan zbog potrebe da se pravaziđu nedostaci prethodnog vođstva BIA, posebno u oblasti analitike i reagovanja po dobijenim informacijama”, zapazio je Bramerc.

Prvostepene presude
Haški tužilac Serž Bramerc je u svom izveštaju, koji će predstaviti za nešto više od dve nedelje u SB UN u NJujorku, najavio da bi prvostepene presude u “slučaju Milan Milutinović” mogle stići u prvom delu 2009. godine, a za Anta Gotovinu i Vojislava Šešelja u drugoj polovini godine. U drugoj polovini sledeće godine glavni tužilac će pojačati svoj rad u apelacionim postupcima koji će početi da dolaze na dnevni red u drugoj polovini 2009. godine.

Problem sa svedocima
Po Srbiju negativan deo izveštaja odnosi se na zaštitu svedoka. I pored toga što Bramerc odaje priznanje srpskim vlastima da su pozitivno odgovorile na njegove zahteve, on konstatuje da je svedocima u pojedinim slučajevima prećeno i da su oni odustali od svedočenja na dobrovoljnoj bazi.

“Zbog serije ozbiljnih pitanja koja se tiču sigurnosti svedoka Tužilaštvo će nastaviti da radi sa srpskim vlastima kako bi ona bila rešena. Ohrabrujemo srpske vlasti da kreiraju atmosferu koja će olakšati pojavljivanje svedoka na tekućim i budućim suđenjima. Iskustvo je pokazalo da srpske istražne sudije mogu da igraju efikasnu ulogu u obezbećivanju sigurnosti svedocima i privođenju osoba koje odbijaju da svedoče pred Tribunalom”, stoji u izveštaju.

U raportu SB UN odaje se priznanje Srbiji za hapšenja Stojana Župljanina i Radovana Karadžića. “Ta dva hapšenja su prekretnica u saradnji Srbije s Tužilaštvom. Hapšenja su obavile srpske vlasti i ona su rezultat povećanja efikasnosti vođstva i koordinacije između izvršnih (političkih) i pravosudnih organa vlasti, i službi bezbednosti”, smatra Bramerc.

Haški tužilac je istakao da je saradnja s Beogradom po pitanju pristupa arhivima i dostupnosti dokumenata generalno napredovala i da je za to zaslužan Nacionalni savet za saradnju s Haškim tribunalom. “Srbija je odgovorila pravovremeno na većinu zahteva Tužilaštva. Određeni napredak je napravljen i u pristupu arhivima Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Trenutno intenzivno radimo sa srpskim vlastima na obezbeđivanju neophodnih dokumenata. Postoji ograničen broj slučajeva u kojima nailazimo na probleme, posebno u pristupu ključnim vojnim dokumentima u postupku protiv Momčila Perišića. Tužilac se nada da će traženi dokumenti biti obezbeđeni brzo. Pomoć Srbije će biti od velikog značaja tokom dolazećih najznačajnijih postupaka”, ocenio je Bramerc.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak