Polovnjake iz uvoza skoro niko ne kupuje

Alo 26.11.2008 23:38
Polovnjake iz uvoza skoro niko ne kupuje


Prodaja polovnih automobila drastično je opala tokom poslednja dva meseca, najviše zbog najave da će carina za vozila od Nove godine pasti sa 20 na 10 odsto, ali i zbog skoka evra i pogoršanih uslova za podizanje kredita.Vlasnici placeva sa polovnjacima žale se da odavno nisu imali goru sezonu, bez obzira na snižene cene četvorotočkaša.

- Prodaja je oslabila žestoko. Ne preterujem kad kažem da sam prodao 30 odsto manje vozila nego u istom periodu prošle godine. Pokušao sam da snizim cene automobila koji stoje duže na placu, ali ni to ne pomaže. Narod je stisnuo pare i čeka nešto - kaže prodavac uvoznih polovnjaka Željko Alimpić.
I Jovan Radić, vlasnik firme V8, kaže da je bio prinuđen da cene polovnih automobila snizi za deset odsto u proseku.
- Interesovanja ne manjka, ali je kupovina malo stala, pretpostavljam da se to dešava zato što banke malo koče davanje kredita - kaže Radić.

Na tržištu novih automobila još nema krize. Prodavci kažu da je prodaja odlična, ali to objašnjavaju velikim popustima koje su prinuđeni da daju.
- Prodaja je i dalje dobra, ali ona ne oslikava pravo stanje na tržištu. Svi daju ogromne popuste, preko 4.000 evra, čak i „Tojota“, koja ih nikad nije imala, ima popust od 3.000 evra. Stvorena je veštačka tražnja, pa smo mi prinuđeni da dajemo vozila i ispod proizvođačke cene. U takvim uslovima, nama ostaje svega 200 do 300 evra po vozilu. Pitanje je koliko će to potrajati - kaže Zoran Dragoj, direktor „Hit auta“ („Reno“, „Nisan“, „Dačija“).
Nije moguće, kaže Dragoj, pretpostaviti kako će se kretati cene posle Nove godine, ako bude smanjenja carine.
- Mi sad na „reno megan“, koji košta 19.300 evra, imamo popust od 4.300 evra, a ukoliko carina bude smanjena na deset odsto, cena bi bila niža samo za 1.700 evra - kaže Dragoj, koji zamera ministru Dinkiću i ostalim zvaničnicima koji su svojim paušalnim izjavama o smanjenju carine umanjili prodaju automobila za 12.000 komada mesečno.
U „Verano motorsu“ takođe kažu da je prodaja „pežoa“ smanjena za desetak odsto. Za velike popuste koji traju već duže vreme kažu da nisu izazvani krizom u svetu i smanjenom tražnjom, već da su uobičajeni.
 IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak