Ivan Golac: Tošić i Ljajić još nisu za Mančester

Alo 26.11.2008 23:33
Ivan Golac: Tošić i Ljajić još nisu za Mančester


Zoran Tošić i Adem Ljajić nisu uzburkali samo javnost u Srbiji, već i u Engleskoj. Sa Ostrva stižu informacije da je Mančester junajted baš ozbiljno zagrizao za Partizanov dvojac...
do te mere da će se lično ser Aleks Ferguson zauzeti da našim mladim igračima obezbedi radnu dozvolu u Premijer ligi.

Tošiću fale reprezentativni nastupi
Naime, po pravilima engleske fudbalske asocijacije, nijedan strani igrač ne može da dobije radnu dozvolu ukoliko nije odigrao bar 75 odsto utakmica za svoj nacionalni tim u proteklih godinu dana. Zoran Tošić je tokom prethodnih 12 meseci 14 puta bio na spisku reprezentativaca, ali je zabeležio samo šest nastupa, što je ukupno 43 odsto. Dakle, već sada nedovoljno da bi mogao da zaigra u Premijer ligi. Ser Aleks zapazio je Bambija Tošića na prethodnom evropskom prvenstvu za mlade selekcije, gde je Srbija stigla do finala, a Tošić bio jedan od predvodnika generacije.
Kako navode britanski mediji, ceo transfer bio bi vredan osam miliona funti, i to pod uslovom da klub uspe da mu obezbedi radnu dozvolu. Koliko je ovo bitno aktuelnom šampionu Evrope govori podatak da će Ferguson u petak lično razgovarati sa ljudima iz ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije, koji su zaduženi za izdavanje radnih dozvola.

Lakše sa Ljajićem
Sa mladim Ljajićem situacija je malo drugačija. Naime, Partizanovo dete tek u septembru naredne godine puni 18 godina i njega bi Mančester doveo u svoju juniorsku ekipu. Ljajić bi imao pravo da bude član juniora do svoje 19 godine, kada bi bio prebačen u prvi tim i ne bi se tretirao kao stranac, po pravilima engleske fudbalske asocijacije.
Ivan Golac je dugo radio na Ostrvu i svakako zna na koje se sve načine može doći do radne dozvole.
- Uvek postoje rupe u zakonu, pa nije nemoguće da i Mančester prekrši pravila lige. Dakle, nije nemoguće da se Tošiću omogući igranje za Mančester već od 2009. i Ljajiću kad napuni 18 godina. Lično bih voleo da se to dogodi, ali, iskreno, ne verujem da je i izvodljivo. Pitanje je, zapravo, da li Mančester zaista želi da obezbedi radne dozvole Partizanovim fudbalerima ili mu je cilj bio da samo kapariše dvojicu talentovanih igrača kojima cena raste iz dana u dan. Sve mi se čini da Mančester prema njima planira da postupi kao Čelsi prema mladom Rajkoviću, dakle, da ih prosledi nekom klubu na pozajmicu. Rajković je prošle godine bio u PSV-u, a sada je u Tventeu, pa će verovatno i Tošić i Ljajić završiti u nekom drugom klubu.
Bivši fudbaler Partizana, koji je najveći uspeh u trenerskoj karijeri ostvario sa Dandi junajtedom osvojivši škotski kup, ne misli da je dobro što su Tošić i Ljajić potpisali predugovor sa Mančesterom.
- Ne znam nijednog našeg igrača koji je kao mlad postigao uspeh u nekom svetski velikom klubu. Mnogi su se zaleteli, potpisali ugovore i onda nestali. Bojim se da možemo da izgubimo i Ljajića i Tošića prilikom njihovih seljakanja iz kluba u klub jer evidentno je da Mančester najpre planira da ih pozajmi, pa možda jednog dana uvrsti u tim - pesimista je Ivan Golac.
 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak