Srbi u Mađarskoj da dobiju poslanika u parlamentu

RTV 26.11.2008 23:25
Sentandreja

Sentandreja


Državni sekretar ministarstva za dijasporu Miodrag Jakšić razgovarao je danas u Budimpešti sa mađarskim državnim sekretarom za manjine Ferencom Gemešijem o položaju i unapređenju statusa srpske zajednice u Mađarskoj.U razgovoru sa Gemešijem Jakšić je istakao potrebu da mađarska vlada podnese predlog Zakona o zastupnicima manjina u Parlamentu čime bi se ispunila ustavna obaveza da srpska zajednica dobije svog poslanika u najvišem zakonodavnom telu Mađarske, navodi se u saopštenju Ministarstva za dijasporu.

Na sastanku je razgovarano i o obnovi i opremanju srpskih kulturnih centara u Budimpešti i Pečuju, kao i o poboljšanju uslova rada srpskih škola u Budimpešti i Batanji.

Državni sekretar ministarstva za dijasporu posebno je naveo značaj institucionalne promene manjinskog obrazovanja koja će olakšati sprovođenje nastave na srpskom jeziku u ovoj državi.

Jakšić se juče sastao i sa rukovodstvom Samouprave Srba u Mađarskoj, posetio je Pečuj - grad koji će 2010. godine biti "Kulturna prestonica Evrope", Sentandreju i Lovru jedinu opštinu u Mađarskoj u kojoj Srbi čine većinu i imaju svog gradonačelnika.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak