Из Сарајева протерали Деда Мраза !

Глас Српске 26.11.2008 22:04
Из Сарајева протерали Деда Мраза !


Директорка Јавне установе "Дјеца Сарајева", коју чине 24 вртића, Aрзија Махмутовић послије увођења вјеронауке за муслиманску дјецу из вртића је протјерала и Дједа Мраза који ове године неће даровати сарајевске малишане.Махмутовић, која и сама одијевањем не крије своју вјерску оријентацију, каже да је увођење вјеронауке у вртиће "законско право" и додаје да је то за њу "завршена прича". О Дједа Мразу није рекла ништа.

- Aко се овако настави БиХ би врло брзо могла да постане радикална исламска држава, јер малишани ће сутра заузети важне политичке позиције и понашаће се у складу са оним што су чули и видјели од раног дјетињства.

Ово је за "Глас Српске" рекао предсједник невладине организације "Кроација либертас" Лео Плочкинић коментаришући дешавања у сарајевским вртићима.

Кантоналне власти у Сарајеву донијеле су закон по коме су увели вјеронауку за муслиманску дјецу у све вртиће на подручју града Сарајева који дјелују у склопу Јавне установе "Дјеца Сарајева", а чији се рад једним дијелом финансира из средстава пореских обвезника.

Кантонални министар образовања и науке Сафет Кешо тврди да је увођење вјеронауке законска обавеза, те да вјеронауку похађа око 400 малишана бошњачке националности од укупно 2.600 дјеце колико их борави у 24 вртића.

Нису ријетки родитељи хришћани и атеисти који су након увођења вјеронауке у вртиће исписали дјецу.

- Нисам могао свом четворогодишњем сину да објасним због чега он у току дана једно вријеме остаје сам у просторији. Наравно, он не схвата да у то вријеме његови другари у другој просторији присуствују часу вјеронауке. С плачом је ујутро одлазио и то је био основни разлог због кога сам га пребацио у друго обданиште. Ријеч је о класичној сегрегацији невине и дјеце несвјесне о чему је ријеч - каже Рајко Богичевић.

Он додаје да из Сарајева дјецу исто тако исписују поједини Бошњаци и Хрвати. Срби углавном преписују дјецу у вртиће у  Источном Сарајеву.  

Директор Бироа за људска права Демократске иницијативе сарајевских Срба Душан Шеховац каже да разумије да "неко жели добро свом народу", али да се мало води рачуна колико је то "добро, добро и за друге народе".

- О идентитету једног народа дјеца могу сазнати на другачији начин. Дјеца у обданишту сигурно нису дорасла да се баве питањима са којима се тешко носе и одрасли - констатује Шеховац.

Удаљавање од Европе

Плочкинић упозорава да је увођење вјеронауке за муслиманске малишане удаљавање од Европе и приближавање Блиском истоку.

-  То има посебну тежину ако се зна да је Сарајево етнички очишћено од друга два народа - констатовао је Плочкинић.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak