Banke dižu kamate na dozvoljeni minus i kartice

Press 26.11.2008 21:04
Oprez... Dozvoljeni minus sve veće opterećenje

Oprez... Dozvoljeni minus sve veće opterećenje


Srpske banke, zbog svetske finansijske krize i slabljenja dinara, dižu kamate na dozvoljeni minus i karticeGrađani Srbije uskoro će se, pored svakodnevnog pada dinara i rasta cena, suočiti s povećanjem kamata na dozvoljene minuse i kreditne kartice. Prema saznanjima Pressa, Banka Inteza je već počela da obaveštava svoje klijente da će od prvog januara podići kamate za „amerikan ekspres" kreditnu karticu sa 1,7 na 2,9 odsto, a njihovim putem će krenuti i ostale banke.

Banke na oprezu!

U Folksbanci objašnjavaju za Press da će sve promene kamata na dinarska zaduženja, dozvoljene minuse i kreditne kartice zavisiti od monetarne politike Narodne banke Srbije.
Alfa banka je saopštila da na svaka tri meseca usklađuje kamatne stope s vrednostima euribora. I oni kažu da će pažljivo pratiti razvoj internacionalnog i lokalnog međubankarskog tržišta, kao i dinamiku domaćih ekonomskih kretanja kako bi mogli „adekvatno da reaguju".

Ekonomisti procenjuju da će srpske banke zbog naglog pada dinara uskoro povećati kamate na sve dinarske pozajmice. Stručni saradnik Privredne komore Srbije Goran Nikolić kaže da je, usled slabljenja dinara, poskupljenje dinarskih pozajmica neminovno.

Ubrzavanje inflacije

- Slabljenje dinara ubrzava inflaciju, pa se samim tim menjaju i kamate na dinarske pozajmice. Tako će biti povećane kamate na kredite u dinarima, kao i na kreditne kartice - kaže Nikolić.
Ekonomista Miodrag Zec objašnjava za Press da na tržištu nema svežeg novca, zbog čega će banke povećati kamate na dinarska zaduženja.
- Banke će poskupeti svoje proizvode, kreditne kartice, dozvoljene minuse i kredite, upravo zbog nejednake ponude i tražnje. Naravno, ovakvim potezima banke žele da osiguraju i svoju solventnost - kaže Zec.

Aktuelne kamate

Banka    kamate na kredite    na dozvoljeni minus    na „vizu"    na „masterkard"
    (godišnji)    (mesečni)    (mesečni)    (mesečni)
Inteza    25,20-35,54    2,2    2,2    1,7-2,8
Komercijalna    24,21-28,29    2,2    -    1,3
Folksbanka    od 19,7    28 (godišnje)     -    1,8
Sosijete ženeral     29,65-31,21    2,5    1,95    1,95
Rajfajzen banka    27,00-39,79    1,95    1,8    1,95
Hipo banka    21,95    30 (godišnje)     2    2

Predsednik Izvršnog odbora Hipo banke Vladimir Čupić kaže za Press da se kamate za pozajmice u dinarima menjaju u skladu s promenom referentne kamatne stope Narodne banke.
- Poslednja promena kamata bila je kada je NBS podigla referentnu stopu. Banka će, ako dođe do ponovnog povećanja referentne kamate, korigovati svoje kamate. Jedino u slučaju da NBS ne promeni kamatnu stopu, a dinar drastično padne, biće povećane i kamate za sve dinarske pozajmice - objašnjava Čupić.

Definisanje kamata

Najveće srpske banke zasad su spremne da zvanično potvrde samo da planiraju da podignu kamate na kredite u dinarima od prvog januara 2009. godine za klijente koji će konvertovati kredite iz evra ili „švajcaraca" u dinare.
U Rajfajzen banci tvrde da će oni u narednih nekoliko dana definisati samo kamate koje će obračunavati klijentima koji budu podneli zahtev za produženje roka i konverziju kredita, ali da će one biti niže od standardnih kamata.
U Banci Inteza kažu za Press da je poslednja promena cena kredita bila pre mesec dana, kada je NBS podigla referentnu kamatnu stopu.
- Kamate na dinarske kredite povećane su za dva odsto, a za kreditne kartice 0,2 odsto. Kamate na dozvoljeni minus nisu menjane i iznose 2,2 odsto - navode u Intezi, gde tvrde da nisu obaveštavali svoje klijente da će njihove usluge poskupeti od Nove godine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak