Direktori ojadili preduzeća kroz kafanske račune

Blic 26.11.2008 21:12
Direktori ojadili preduzeća kroz kafanske račune


Niko u državi, pa ni budžetska komisija ni državna revizorska institucija, zadužene za njihovu kontrolu, nije kontrolisao troškove za reprezentaciju javnih preduzeća, iako je samo 28 državnih firmi potrošilo oko 3,3 miliona evra. Nema institucije u Srbiji koja raspolaže podacima kako je ovoliki novac utrošen samo na piće, jelo i rokovnike i šta su rezultati tog troška, potvrđeno je „Blicu” u budžetskoj inspekciji.
Budžetska komisija, kako nam je tamo rečeno, tokom prošle i ove godine prekontrolisala je samo sedam javnih preduzeća od ukupno 9.000 budžetskih korisnika, ali ni u tih sedam slučajeva nije obavljena kontrola troškova za reprezentaciju, već je nadgledana procedura za javne nabavke, nakon čega su protiv svih tih preduzeća i njihovih direktora podignute krivične prijave. Među tim kontrolisanim preduzećima su malo poznate firme izuzev JP „Putevi Srbije”. Predmet istrage budžetskih inspektora nije bila niti jedna od ukupno 28 državnih firmi koje su tokom prošle godine potrošile 300 miliona dinara iz državne kase samo za reprezentaciju - piće, jelo i poklone, poput „Telekoma” - 73.850.000 dinara, „Srbijašuma” - 47.840.000 dinara, PTT - 42.106.000 dinara, RTS- 25.000.000 dinara, „Jugoimporta” - 24.350.000 dinara.
- Mi nemamo kontrolu nad troškovima za reprezentaciju javnih preduzeća. Ta preduzeća zapravo su van sistema kontrole i ostavljena su na milost i arčenje njenih direktora, iako smo mi formalno zaduženi za njihov nadzor. Zloupotreba direktora kroz troškove reprezentacije vrlo je elegantna. Svako može doći do računa iz restorana u kojem nije napravljen trošak. A zakonska regulativa nije odredila šta je svrha troškova reprezentacije, ko je određuje i šta je njen rezultat - rečeno nam je u budžetskoj inspekciji.
Tamo priznaju da su, uz državnu revizorsku instituciju koja zapravo ne radi i tek se useljava u prostorije i ima devet zaposlenih, jedini nadležni za kontrolu trošenja novca iz budžeta javnih preduzeća. Dodaju, međutim, da iako je još 2003. godine urađena projekcija koja predviđa 66 zaposlenih u ovoj instituciji, sada, pet godina kasnije, imaju 12 zaposlenih za čitavu Srbiju i kontrolu 9.000 budžetskih korisnika.
Stjepan Gredelj, direktor Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, kaže da bi država imala pod kontrolom javna preduzeća da iz činjenice da su ona van tog sistema nemaju korist.
- Očigledno postoje „fini” kanali transfera novca o kojima mi ne znamo. Tu partijsku birokratiju treba opskrbiti. Jer, inače, kako objasniti da oni koji su na vlasti tolerišu ovakav stepen kontrole trošadžija naših para. Loš sam u matematici, ali ako imate 12 inspektora na 9.000 budžetskih trošadžija, šta reći osim da se ovde radi o promilima moguće kontrole javnih preduzeća - kaže Gredelj.
Gredelj je i sam direktor javne institucije, ali kaže da nema fond za reprezentaciju.U „Jugoimportu SDPR”, komentarišući navode koje je prekjuče u Skupštini izneo šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović, kažu da su netačni. Todorović je izjavio da je JP „Jugoimport SDPR” „u zemlji i inostranstvu” potrošio 24.352.793 dinara, a da je „pri tom direktor potrošio 1.956.581 dinar”.
„Iznos od 24.352.793,83 nije potrošen ‘u zemlji i inostranstvu’, već navedena sredstva u najvećem delu predstavljaju troškove smeštaja boravka stranih delegacija visokog nivoa, a koji su rezultirali zaključenjem novih višemilionskih izvoznih poslova. Takođe, poslanik Todorović je troškove reprezentacije kabineta generalnog direktora uvećao za milion dinara - više nego duplo”, kaže se u saopštenju „Jugoimport SDPR”.

Šarančić odvojio 1,3 miliona evra za reprezentaciju
U vreme dok je član Nove Srbije Milanko Šarančić bio direktor, „Železnice Srbije” su za troškove reprezentacije planirale da potroše 108 miliona dinara, odnosno 1,3 miliona evra za 2008. godinu. Samo za prvih osam meseci na ime tih troškova potrošeno je 28 miliona dinara u hotelu „Beograd”, što je ćerka firma „Železnica Srbije”. Ove račune napravili su lideri sindikata ovog preduzeća koje je sam Šarančić imenovao.

PTT: Sokovi i kisela voda
PTT je za reprezentaciju tokom 2007. godine potrošilo 42.106.000 dinara. Vojislav Kecman, direktor marketinga PTT, kaže da ovo javno preduzeće nema praksu da troši na ručkove sa poslovnim partnerima.
- Novac za reprezentaciju trošimo za obeležavanje dana PTT-a Srbije, Svetskog dana pošte, konferenciju za štampu pred Novu godinu, dan PTT radnika i u okviru njega radničko-sportske igre, kada kupujemo određene rekvizite, kao i za obeležavanje puštanja u rad novih pošta. I tada su to minimalni troškovi vezani za nabavku sokova, kisele vode…


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak