Pariske ''američke dame'' preselile u Bordeaux

Dzana Mujadzic 26.11.2008 20:22
Pariske ''američke dame'' preselile u Bordeaux


Neobicna izlozba, odnedavno puni nekoliko prostorija Muzeja Lijepih umjetnosti u francuskom gradu Bordeaux, u svijetu poznatom po kvalitetnim vinima. Postavka engleskog naziva "Portrait of a Lady" je ujedilila pod temom "predstavljanja zene", predivan izbor platna i fotografija iz perioda 1870-1915 godine.        

Djela su cuvana u francuskim javnim kolekcijama, a udruzena su sa  Terra Fundation for American Art, iz Chicaga. Posebnost izlozbe se ogleda u cinjenici, da su vecinu ostvarenja, naslikali ili fotografirali umjetnici iz Novog Svijeta. Najvise djela je posudjeno iz pariskog Muzeja d'Orsay, koje je kupila francuska drzava na Salonima, sto je vrsna potvrda kako su vec dugo vremena, americki slikari i fotografi, dobro integrirani u zvanicne galske, umjetnicke sredine. Takodjer se istice i neobican interes hexagonskih drzavnih autoriteta,  za novosvjetsku umjetnost. Mnogi slikari tog vremena bili su posebno pocasceni  i uzdignuti, kada bi im se djelo naslo u francuskim kolekcijama. Znacilo je da su izasli iz anonimnosti, u svjetskoj prijestolnici umjetnosti. Odmah bi postajali cuveni i u SAD.

Znacajan broj slikara i fotografa, poklanjao je platna i slike, pariskom Muzeju Luxembourg, smjestenom u palaci Medicis. Medju njima su poznate Cecilia Beaux i Mary Cassatt, zatim John White Alexander, cije je platno "Zelena masna" kupljeno, ali ga je umjetnik zamijenio "Sivim portretom" 1898 godine, nastojeci se predstaviti znacajnijim djelom.
Odabrane fotografije poticu iz revije "Camerawork", sto cine dio jako bogatog i znacajnog fonda, Muzeja d'Orsay. Zanimljivo je da se fotografije stalno uporedjuju sa slikarskim platnima, posebno djela fotografa "pictorijalista", poput George Seeleya, Clarencea H.White, Gertrude Käsebier ili Edwarda Steichena. Oni su rado fotografirali -zene!Sva djela imaju zajednicku osobenost odrazavanjem japanske esteticnosti, cija je odsutnost dubine, smjeli okviri, te dekorativni smisao linije, dobro naglaseni. Tome se dodaju igre odsjaja pa neodredjenosti, sto na zanimljiv nacin udruzuju slike sa fotografijama.
Postavka je otvorena do 5 januara 2009 godine.
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak