Poljski i Gruzijski predsednik izbegli atentat

Press 26.11.2008 20:00
Imali sreće... Nepoznati napadači pucali na Leha Kačinjskog i Mihaila Sakašvilija

Imali sreće... Nepoznati napadači pucali na Leha Kačinjskog i Mihaila Sakašvilija


Na kolonu vozila gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija, u kojoj je bio i lider Poljske Leh Kačinjski, pucano dok se kretala u blizini granice sa Južnom Osetijom. U incidentu niko nije povređenObeležavanje pete godišnjice „revolucije ruža" pre dva dana u Gruziji zasenila je pucnjava na kolonu vozila predsednika Mihaila Sakašvilija, u kojoj je bio i njegov poljski kolega Leh Kačinjski, dok se kretala neposredno uz granicu sa Južnom Osetijom. U incidentu niko nije povređen, a gruzijski predsednik je za pokušaj atentata optužio Ruse.

Na granici je, naime, pucano u vazduh dok se kolona vozila približavala teritoriji Južne Osetije. Nakon pucnjave konvoj se vratio nazad.

Odgovornost za taj incident Gruzija je pripisala ruskim snagama stacioniranim na granici te otcepljene gruzijske republike.

Pucnjava kao poručena

Analitičari ocenjuju da je Sakašviliju prekjučerašnji pokušaj atentata na njegovog poljskog kolegu Kačinjskog došao kao naručen da bi skrenuo svetsku pažnju na njegove, domaće probleme.

Naime, u „revoluciji ruža" 2003, mirnim putem smenjena je vlast. Tadašnjeg predsednika Edvarda Ševarnadzea je nakon revolucije zamenio Sakašvili, koji je obećao da će povesti zemlju na put prema Zapadu. Pet godina kasnije, Gruzija je teritorijalno rastrzana, u njoj se nalazi ruska vojska, a od ulaska u zapadne asocijacije udaljenija je više nego ikad.

Sakašvili je izjavio da nije očekivao da će Rusi pucati.

- Mislio sam da su videli ono što je bilo očigledno - da je u pitanju zvanična povorka, da je u vozilima visoka delegacija - naveo je Sakašvili.

On je dodao da je pucnjava, bez sumnje, bila namerna provokacija.

- Sasvim je jasno da nikad ne bih doveo u opasnost život predsednika Poljske. To mi nije bila namera, ali stvarnost je takva da imamo posla s nepredvidivim ljudima - rekao je Sakašvili.

S druge strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov odbacio je Sakašvilijeve optužbe.

- To je bila očigledna provokacija Gruzije. Pozvati poljskog predsednika u Tbilisi i onda ga voziti u drugu zemlju - zar to nije provokacija? Niti su ruske niti južnoosetijske snage otvorile vatru. To u stvari nije prvi put da su Gruzini učinili tako nešto - organizovali provokaciju i onda za to optužili Rusiju - naveo je Lavrov.

Dok se Rusija i Gruzija međusobno optužuju za incident nedaleko od južoosetijske granice sa Gruzijom, poljski predsednik ne želi nikoga da okrivi za pucnjavu.

Kačinjski, koji je u Gruziji boravio kao gost na godišnjici obeležavanja „revolucije ruža", izjavio je da nikoga ne treba kriviti jer je on lično zatražio da kolona promeni unapred dogovorenu putanju.

- Išli smo tamo da se uverimo da su Rusi na mestu na kojem, prema planu francuskog predsednika Nikole Sarkozija, ne bi trebalo da budu - priznao je posle incidenta Kačinjski.

Uprkos svemu, Poljska je najavila da neće uputiti diplomatski protest zbog incidenta u Gruziji.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak